El passat dissabte dia 2 de juny vam celebrar la tradicional festa de Santa Maria de Feners, a Argolell, amb una missa a la mateixa ermita.

Des de temps immemorials, el dia 1 de juny se celebrava una missa solemne amb tres capellans, precedida per una processó que anava des del poble d’Argolell fins a l’ermita romànica a on es trobava una talla també romànica de la Mare de Déu, sota l’advocació de Santa Maria de Feners.

Enguany hi assistiren 19 persones: 11 de la zona de les Valls de Valira i 8 d’altres parts de Catalunya. Hi assistiren representants de les cases habitades d’Argolell: de Cal Caminal, de Cal Martí, de Cal Batista i de Cal Pauet, acompanyats per parents seus que vingueren d’Andorra. D’altres parts de Catalunya hi vingué gent de Lleida, de Girona i de Barcelona.

La Santa Missa començà a les 16,30 hores i la va celebrar Mn. Norbert Estarriol que vingué de Lleida. A l’homilia va glossar la festa del dia, solemnitat de la Santíssima Trinitat, fent especial referència a com la vivia sant Josemaria i recordant el seu missatge de santificar-nos en la vida ordinària.

Al Memento de difunts de la missa, ens vam recordar dels que ens han deixat els últims anys: Pere Fusté, de Cal Sintet, mort el dia 3 d’abril de 2005; Hermínia Bonfill, de Cal Pauet, morta el dia 15 d’octubre de 2005; Maria Alrich, mare de l’actual alcalde, morta el dia 24 de febrer de 2006.

Acabada la santa missa vam menjar unes coques i pastissos que portaren la gent de Lleida, renovant el propòsit de tenir acabades les obres de reconstrucció de l’ermita per l’any vinent.

Va fer un temps molt bo, encara que una mica ventós, i vam tenir ocasió de passar uns moments molt agradables amb la gent d’aquestes contrades del Pirineu, per on va passar sant Josepmaria la nit del 1 al 2 de desembre de 1937, pocs moments abans de creuar la frontera amb Andorra, que significà el final del que ell en va dir, “nuestro camino de liberación”.