Volem fer avui algunes reflexions sobre els molts voluntaris que han participat generosament, dedicant moltes hores i molt d’esforç, en el traçat i recuperació del Camí d’Andorra. Si entreu a l’apartat Col·laboradors – Voluntaris hi trobareu més informació.

Recordo els primers dies, ara fa cinc anys, que anàrem a descobrir els camins, d’acord amb les indicacions dels Documents dels expedicionaris de l’any 1937. Quantes suors i quanta sang, no sang metafòrica sinó real, ja que els camins estaven totalment tapats pels esbarzers. Sort en tinguérem de la gent del territori: en Pere Sala i en Domingo Inglavaga a la zona de Pallerols, en Remigi Vila a la zona del Corb, els de Juncàs en el seu territori del Barranc de la Ribalera, en Jordi Pasques a la canal de la Jaça, els de Cal Guillot de Coll de Nargó per la baixada de l’Aubenç i la pujada per Comalavall, els de Fenollet en el seu territori, els de Baridà, els de Cal Pallarès, el Climent Campi en una àmplia zona d’Aravell i la Collada de la Torre, en Francesc Duró per la zona d’Argolell i finalment l’Ernest Navarro per la zona d’Andorra fins a Sant Julià de Lòria.

Acompanyats per la gent del territori férem una primera senyalització i una neteja molt elemental. Després vingué la tasca laboriosa dels voluntaris de netejar a fons els camins i senyalitzar-los bé, amb els colors blau i groc, perquè la gent no es perdés. En total 97 km de neteja i senyalització.

En 4 anys s’ha fet molt. Més de 140 voluntaris han passat per aquests camins: obrers de la construcció que hi han dedicat varis fins de setmana, fusters, paletes, lampistes, . . . i sobretot molta gent jove que hi ha dedicat moltes hores. En especial gent de Lleida, però també de Girona, de Barcelona i d’arreu de Catalunya. També hi han col·laborat nois d’Irlanda, de Filipines, de Bolívia, de Colòmbia, . . . , a través de l’Associació Braval, del barri del Raval de Barcelona. Des d’aquestes pàgines els hi donem les gràcies.

S’han arranjat els camins, s’han reconstruït murs de pedra, s’ha millorat l’església de Pallerols, s’han fet treballs de fusteria, s’han col·locat rètols indicatius, s’han recuperat fonts, . . . Però encara queda molt per fer. A través dels col·legis, les parròquies, els grups d’esplai, . . . i també les famílies hi podeu col·laborar.

Hi ha moltes formes de participació: netejar els camins, refer murs, senyalitzar, confeccionar i col·locar rètols, treballs de administració, fotografia, cine, . . . Volem fer un documental del Camí i busquem actors i experts en cinema. Coneixeu algú?

Tots els que vulgueu participar en aquest apassionant projecte, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Ens agradaria que, a través d’aquesta mateixa plataforma de lliure expressió, manifestéssiu les vostres opinions i suggeriments, per estendre la difusió, obtenir ajuts de les administracions i en general per a la millora del Camí d’Andorra.