Observant la fauna i la flora del Camí d’Andorra

Daniel Macià ens descriu els ocells que va poder observar durant

la Caminada del mes de març

El dissabte dia 14 de març vaig poder participar en la caminada organitzada pels Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

Un dia fantàstic, un paisatge excel·lent, ganes de caminar, molt bona companyia i l’observació dels ocells, van ser els ingredients perfectes per passar un bon dia.

L’observació dels ocells, quan es va en grup, és força complicada ja que el soroll és en molts casos un senyal d’alarma per ells i per això cal estar molt atent al seu cant. En el transcurs de la caminada, ja va ser possible sentir els primers cants d’aparellament. Cal dir, que en moltes espècies es molt diferent el cant d’aparellament a la resta.

Cap a les 10 del matí, a l’inici de la caminada, al bosc de l’Oliva i abans d’arribar al riu de Cabó, vaig identificar la primera espècie que va ser el Cotoliu (Lullula arbores); i el darrer dels ocells identificats va ser el Picot garser gros (Dendrocopos major), cap a les 7 de la tarda i molt a prop de Noves de Segre.

Si tenim que destacar-ne algun, aquest seria el Voltor comú (Gyps fulvus) amb el seu vol de planatge espectacular. En alguns moments, si s’hem permet dir-ho, quasi el podíem tocar amb les mans.

En total es van identificar 20 espècies diferents. Cal puntualitzar, que com en l’anterior sortida que vaig fer (Tram 5 de l’any 2008), les espècies observades són majoritàriament sedentàries (presents tot l’any); així doncs, faltarien tots els migradors i aquelles espècies que no van poder ser escoltades i/o observades.

A continuació presentem el llistat de les espècies observades i que estan agrupades per famílies. Posteriorment trobareu el nom comú i el científic de cadascuna d’elles.

● Família Phasianidae.

Perdiu (Alectoris rufa).

● Família Accipitridae.

Voltor comú (Gyps fulvus).

Aligot (Buteo buteo).

● Família Picidae.

Picot garser gros (Dendrocopos major).

● Família Alaudidae.

Cotoliu (Lullula arborea).

● Família Hirundidae.

Roquerol (Ptyonoprogne rupestris).

● Família Turdidae.

Pit roig (Erithacus rubecula)

Cotxa fumada (Phoenicuros ochoruros).

Merla (Turdus merula).

Tord (Turdus philomelos).

● Família Aegithalidae.

Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus).

● Família Paridae.

Mallerenga emplomallada (Parus cristatus).

Mallerenga blava (Parus caeruleus).

Mallerenga carbonera (Parus major).

Mallarenga petita (Parus ater).

● Família Certhiidae

Raspinell (Certhia brachydactyla).

● Família Corviidae

Corb (Corvus corax).

Gaig (Garrulus glandarius)

● Família Fringillidae

Pinsà vulgar (Fringilla coelebs)

● Família Emberizidae.

Gratapalles (Emberiza cirlus)

No només es va poder gaudir dels ocells, si no que molt a prop de Noves de Segre, hi ha uns roures veritablement magnífics amb unes mides i formes espectaculars.

Com a resum cal dir, que entre els ocells localitzats el tram 5 (abril 2008) i el tram 4 (març 2009), ja sumen un total de 35 espècies diferents.

Per acabar, us voldria convidar a participar en aquestes caminades ja que ens permeten conèixer millor la història d’aquest camí, gaudir de la natura i d’un ambient molt agradable.

Daniel Macià (Març 2009)