Després d’una llarga i perillosa estada de 40 dies a Barcelona, el divendres 19 de novembre de 1937 -a la una del migdia- el grup de sant Josepmaria va sortir de Barcelona en autobús amb direcció a Oliana i Peramola, on van arribar cap a les 10 de la nit.

Ens ho explica José María Albareda, que aquell dia escriu al Diari del grup :

Viatge en autobús. De Barcelona a les terres del Segre, del mar a les muntanyes. Hem sortit a la una.

Una mica distant, s’aprecia la muntanya de Montserrat. Més enllà d’Igualada, s’ha dividit el grup. És nit tancada, encara que ben il·luminada pels astres, quan vam deixar el vehicle, al costat del Segre, al costat de muntanyes rocoses. Caminem cap a Peramola. Quietud, silenci, arbres, lluna plena… i trànsit d’una a una altra època: de la de “sense pa”, a la de pa, cansalada, patates.

Nit en una casa, amb la planta destinada a habitació d’animals domèstics, i el pis a magatzem de pinso, amb la invasió d’un exèrcit de rates, i a dormitori humà. A sota, amb llum de lluna, vam sopar. És una magna iniciació del nou període gastronòmic: llonganissa, botifarra, patates fregides i pa.”

Informa’t més, llegint :

– Les pàgines 182-187, del llibre “El fundador del Opus Dei”, Tom II, d’Andrés Vázquez de Prada. Editorial Rialp.

– Les pàgines 37 a 40 del llibre “El pas dels Pirineus“, de Jordi Piferrer. Pagès editors.

Vine amb la teva família i amics a Sant Julià de Lòria, el dissabte 30 de novembre i diumenge 1 de desembre, per a reviure l’entrada de sant Josepmaria al Principat d’Andorra!

Assisteix als següents esdeveniments :

– El dia 30 podràs participar a la VII Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus, en què 12 especialistes parlaran sobre camins d’evasió a través dels Pirineus i les gestes d’acolliment dels homes i dones d’Andorra.

– Si t’atreveixes, la nit del 30 de novembre a l’1 de desembre podràs fer el recorregut que va fer sant Josepmaria la nit del 1 al 2 de desembre de 1937.

– Finalment, al matí de l’1 de desembre podràs assistir a una missa d’acció de gràcies a l’església de Sant Julià de Lòria.