Des del Pont de Peramola, sobre el riu Segre, fins Sant Julià de Lòria (Andorra)

Adjuntem una crònica d’un dels participants

Primer dia

Sortim de Toulouse a les 10 hores, a bord de dos vehicles: el minibús del club Estarac i un 4×4 Land Rover. El grup era de 8 persones: Antonio Paradies, Jean-clément Zobler, Samuel Derwael, Daniel Lenique, Damien Godron, Louis-marie Babilotte, César Sanchez anomenat «Santiez» i el sacerdot Gérard Thieux.

El viatge cap a Espanya va durar cinc hores, amb diverses pauses, incloent un picnic al petit poble de la Tour de Querol.

Arribem a Oliana, el punt de partida d’aquest senderisme amb una hora de retard.

La marxa va començar amb una abrupta pujada de dos-cents metres i un pendent del 65%. El sol picava fort, la temperatura ambient era de 35 ° C, i bufava un lleuger vent d’aire abrasador.

Aquesta petita descripció de l’inici del camí ja ens dóna una idea del que serà aquesta ruta seguint les petjades de sant Josepmaria.

Després de cinc hores de caminada al llarg de bells paisatges arribem a Pallerols i entrem a l’església on sant Josepmaria va rebre un regal de la Santíssima Verge, la rosa de Rialb. Passem la nit a la rectoria.

La conclusió d’aquesta primera i intensa caminada de mig dia és que no cal dur a sobre una motxilla de quinze quilos a l’esquena, al llarg d’un dur camí, sota una intensa calor i amb un terreny accidentat. L’Abbé Gérard -un bon expert- ens va exhortar, per als següents dies, alliberar-nos de molts objectes que col·loquem al Land Rover que conduïa ell.

Segon dia

Després d’una nit de fort vent, vam fer un bon esmorzar i la Missa. Començàrem a caminar a les 8:30.

Pensàvem que la caminada d’avui seria de 8 hores a través de bells paisatges, travessant frescos rius per poder banyar-nos, encara que ja sabíem que tindríem un sol de justícia.

No obstant la realitat va ser que vam caminar durant 12 hores, sense poder-nos banyar, doncs els rius estaven sense aigua per la sequedat d’aquests dies!! Vam pujar en total 900 m de desnivell amb pendents del 65%.

El primer que vam descobrir va ser la cabana de Sant Rafael, on sant Josepmaria va passar 5 dies esperant la sortida definitiva cap a Andorra. Vam veure la cabana i l’altar de fusta on sant Josepmaria celebrava cada dia la missa. 4 hores després arribàrem al Barranc de la Ribalera, on sant Josepmaria celebrà l’última missa abans d’arribar a Andorra.

Les anècdotes d’aquesta marxa són nombroses:

Vam haver d’escalar una tanca que ens tancava el pas en una reserva de caça, poblada de cérvols, isards i altres animals de caça major.

L’últim tram de la canal de la Jaça, a Aubenç, està equipat amb cordes fixes per facilitar l’ascens final. La fresca temperatura de 35 °C ens ha acompanyat fidelment durant tot el dia. Finalment -a les 22h- arribem a la Casa d’Aubenç, on vam acampar en uns magnífics prats.

Prop de les 23h va arribar el grup de Rennes acompanyat pels bombers de la Generalitat de Catalunya, ja que s’havien perdut al pujar Aubenç des de la cara oest i no per la cara sud, com vam fer nosaltres. El grup de Rennes -que havia sortit un dia més tard de França- va pujar a Aubenç des del poble de Gavarra i en aquest trajecte es van perdre.

Aquest grup estava format per: Pierre Belloir, Charles D’Ogny, Augustin Ermeneux, Benoit Bourgeois «el Bûche », François Ferrieu et Etienne Briend.

Per resumir aquest dia, sense entrar en detalls extraordinaris que cadascú va experimentar personalment, només puc dir: Gràcies sant Josepmaria!

Tercer dia

L’accidentat dia d’ahir va acabar al voltant de la mitjanit, però no va acabar aquí la festa, ja que durant tota la nit vam tenir un constant concert d’un ramat de cabres que es van instal·lar davant mateix de les nostres petites tendes de campanya.

Havíem previst iniciar la caminada a les 8 del matí, però després del concert de la nit i el cansament del dia anterior vam començar a caminar a les 10.

Aquest dia va resultar de sorprenents resultats, a tots els nivells.

1) el coneixement mutu dels dos grups (Toulouse i Rennes).

2) Un riu idíl·lic digne d’una pel·lícula sota els tròpics equatorials després de 3 hores d’una calor pròpia del desert del Sàhara!!

3) El descobriment del senderisme més dur per part dels de Rennes: que es pensaven que els Pirineus eren com el massís d’Armórica, (que són bonics, però una mica … Brittany!!)

4) Una capella perduda en la natura, al llarg del nostre camí, en un lloc ben conservat!!

5) El coneixement profund del que va passar a sant Josepmaria durant aquesta gran travessa.

6) I, per descomptat, el bell paisatge, la nit al voltant de les 19h, sublim amb llum rasant.

Després d’aquests descobriments, al voltant de les 19:30, vam tenir l’alegria de veure l’Antonio que amb el seu minibús ens va recollir per acabar el dia al càmping d’Organyà, on la presència d’una piscina, dutxes i electricitat va fer reviure el nostre cor. El cansament acumulat per tots els caminants es va dissipar ràpidament: muntem les tendes de campanya en 5-10 minuts (el rècord de l’hora!) ja que volíem anar a la piscina. Malauradament quan vam arribar feia 5 minuts que havien tancat!

Vam anar a dormir a les 21:45 sota una temperatura d’uns 35 °C i amb petits insectes, els mosquits, que ens van acompanyar.

Quart dia

Com que avui havíem de pujar la muntanya d’Ares, la de més desnivell de tota la caminada, vam decidir llevar-nos tan aviat com fos possible (al voltant de les 5:30) per iniciar la marxa sense sol. Finalment ens llevem a les 6 am. Entre esmorzar, recollir tendes i desplaçar-nos en cotxe fins a l’inici de la ruta, vam començar a caminar a les 8:30 am, en lloc de les 7:30 com estava previst. Jordi Piferrer, de l’associació d’amics del camí, ens acompanyar a l’inici del camí que puja a Ares, fins passar el riu de Cabó. A partir d’aquest punt iniciem sols la pujada a Ares (uns 900 m de desnivell).

Vam calcular que la pujada la faríem en 3:30 h, però per una feliç coincidència es va fer en 2:45 h. És un llarg camí antic en constant pujada. El punt final va resultar ser un petit llogaret en ruïnes bastant encantador (prat, capella, corrals, 4 cases derruïdes …). A l’església del poble vam tenir la santa missa i després un dinar fred que contrastava amb la calor del dia!!

Després vam baixar durant 2 hores per l’altre costat de la muntanya i vam acampar al peu d’una cabana completament restaurada però que estava tancada i no vam poder utilitzar. Era la Borda de Conorbau (en els prats de Baridà), on sant Josepmaria va passar el dia 30 novembre de 1937.

Arribem al voltant de les 17h, i vam fer el següent pla:

• Berenar i begudes

• Xerrada sobre la temprança

• Preparació de foc

• Muntar tendes de campanya

• Rés del Rosari

• Preparació del sopar i encesa de foc (tipus foc de Sant Joan)

• Meditació

• Sopar i per la nit (jocs d’home llop)

• Posta de sol al voltant de la foguera

El joc de la vigília és un joc increïble, ja que crea un ambient molt festiu. El principi és simple: dos oposats campaments de vilatans i d’homes llop. L’objectiu és que un dels dos camps ha de sobreviure matant-se entre si. Cada persona té un paper, però ell no sap el paper de les altres persones. Per eliminar algú del joc, s’ha de votar després d’un discurs fet per un dels participants del joc!! Es tracta d’un joc molt divertit.

Cinquè dia

Avui serà un altre dia dur. Els més petits i joves demanen contínuament:

“On som? Quan arribarem? Durant quant de temps més patirem? Fa molta calor! Quan estigui a casa, em quedaré al sofà per sempre…”.

La marxa d’aquest dia va començar en silenci mentre es baixava pel torrent de Baridà en direcció al riu Segre. Mentre avança el dia la calor va en augment. Molta suor i molt a oferir a Déu… Un cop a la part inferior de la muntanya després d’un descens increïble caminem al llarg del riu Segre per arribar al minibús que estava ple de begudes ensucrades !!

Durant aquestes caminades he begut més refrescs com mai havia begut en la meva vida. De mitjana vam beure cada un més de 2 litres de sucs de millor o pitjor qualitat, però que per a nosaltres va ser una benedicció rebre diàriament aquestes begudes.

Vam fer un pícnic prop d’un riu, on ens banyem i rentem. Això ens delecta a tots i especialment als nostres estimats amics de la Bretanya on al seu país gaudeixen d’una temperatura digna dels estius més calorosos a Gran Bretanya, és a dir, 15 graus!

La resta del dia va acabar amb una altra petita pujada de 800 m fins arribar a la Collada de la Torre.

Ara, després de quatre dies acostumats a aquestes saludables caminades fins i tot apreciem aquestes fortes pujades que ens permeten descansar després en els cims. L’arribada a la Collada de la Torre és molt bonica: un petit clar envoltat de grans roures i pins, el cant dels ocells, una borda en ruïnes i una ubicació de fogueres anteriors.

La nit planava entre l’alegria i el bon humor dels caminants i un dinar digne dels més grans xefs de cuina. Els nostres estimats joves escoltes, que eren la majoria, ens van sorprendre amb un altre foc de Sant Joan, més gran que el d’ahir.

Orgullosos d’haver realitzat la major part del trajecte del pas dels Pirineus, només ens queda l’última etapa. Amb aquesta idea ens vam anar posar a dormir al voltant d’aquest foc ardent que il·lumina els nostres pensaments.

Sisè dia

L’últim dia va ser atacat per tots com la cirereta del pastís. Ens van advertir que tindríem una suau pendent costa avall amb una petita pujada fàcil, amb un total de 3 hores, i que al final tindríem un riu per a banyar-nos.

La realitat no va ser exactament així. El “petit descens” va ser una forta baixada de 700 m, i l’ascens -el barranc de la Cabra Morta- una abrupta pujada d’uns altres 700 m, amb alguns trams de “escalada”!

Un cop acabada la caminada de més de 5 hores (no de 3 hores com pensàvem), trobem el minibús prop d’una casa de camp, al costat d’un cirerer ben proveït de cireres negres, com el color de la nostra pell. Va ser un plaer !!!

Acabem el nostre recorregut a Andorra i com a bons occidentals americanitzats vam fer un dinar tipus McDonald, i tot seguit ens vam acomiadar amb un pes al cor (i la panxa plena) molt contents d’haver viscut junts aquesta apassionant aventura.