Una convivència ideal per a gent jove

Un participant de la convivència a Pallerols ens explica:

La nostra gran aventura de Pallerols va començar el 3 de juliol i va acabar el dia 15 d’aquest mateix mes. Érem 23 persones dels centres d’esplai Lantegi i Noray de Pamplona. La majoria eren nois d’entre 11 i 13 anys, tot i que van venir també alguns estudiants de batxillerat i universitaris. Ens vam allotjar a la casa de turisme rural de Ca l’Empordanès i uns pocs dormíem a la rectoria de Pallerols.

Va ser una excel·lent convivència! Als matins teníem diferents tallers (actuació, cuina, tir amb arc, supervivència, fotografia, biologia, entre d’altres) i per les tardes esport, piscina i missa. També cada dia, per torn, a alguns els tocava pintar alguns rètols del camí dels Pirineus que va fer sant Josepmaria l’any 1937. A molts els agradava pintar, per la qual cosa ho van fer amb molt de gust i gran dedicació.

Una tarda dels primers dies ens va visitar en Ramon per explicar-nos coses sobre l’estada de sant Josepmaria en aquestes terres. El seu relat -amb luxe de detalls- va atrapar l’atenció de tots els nois, permetent imaginar-se cada escena de la història. Ramon també ens va comentar sobre la història de l’advocació de la Mare de Déu de Pallerols, “la Mare de Déu del camí personal”, que ajuda a descobrir i seguir la voluntat de Déu, com va ajudar a sant Josepmaria en aquell llunyà 22 de novembre de a 1937.

En els dies d’excursió, vam poder fer algunes de les etapes del Pas dels Pirineus que va fer sant Josepmaria anant de Madrid a Andorra, escapant de la terrible persecució durant la guerra civil espanyola.

En la primera excursió vam pujar la Collada de la Torre des Aravell fins al riu de Civís. I uns dies més tard vam fer l’últim tram fins a Andorra: des del riu de Civís, on vam acabar l’excursió anterior, fins a Sant Julià de Lòria, pujant el Barrac de la Cabra Marta i Mas d’Alins; aquesta tarda vam tenir la sort de celebrar la missa a la parròquia d’Andorra la Vella, una de les esglésies on sant Josepmaria va celebrar un dels 9 dies que va romandre a Andorra, a l’espera de poder passar el port d’Envalira que havia quedat tancat per la intensa nevada del dia 3 de desembre.

El penúltim dia de la nostra estada, uns pocs van poder anar fins a la Ribalera i celebrar missa allà, la qual cosa va ser molt emocionant. També vam tenir altres moments per conèixer altres parts del camí: la nit de la nostra arribada vam anar caminant fins a la Cabana de Sant Rafel; i una altra nit un grup de valents va anar a fer vivac a la Casa del Corb, el que per a tots va ser una autèntica aventura. En tots aquests moments ens vam adonar de la gran dificultat que van passar sant Josepmaria i els que el van acompanyar, tenint en compte les males condicions que tenien (fred, poc menjar i aigua, por, cansament, roba i calçat no apropiat, etc.). D’altra banda vam poder gaudir d’uns increïbles paisatges.

Realment va ser molt emocionant per a tots haver estat en aquell lloc espectacular aquests dies d’estiu i poder tenir missa cada dia a l’església de Sant Esteve de Pallerols, on sant Josepmaria va trobar la rosa de Rialb. Visitar tots els voltants on va estar i conèixer millor la història, ha estat una veritable sort.

Volem aprofitar per agrair molt especialment als que tenen cura d’aquest bell lloc i faciliten que tantes persones puguin visitar i “reviure” aquesta part de la vida de sant Josepmaria, tan transcendental per a la història de l’Obra.

Mira el vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=2UF4te5nJnA