Hem inaugurat la “Ruta mariana de sant Josepmaria”

Els dies 26, 27 i 28 d’octubre de 2017, un grup de peregrins filipins va seguir el camí que feu sant Josepmaria a la tardor de 1937: Barcelona, Pallerols, Andorra i Lourdes. Acabaren la peregrinació visitant també Torreciudad, un santuari marià prop de Barbastro (Huesca) molt lligat a la vida de sant Josepmaria.

Van seguir així una sèrie de santuaris i ermites marianes de fort impacte en la vida de sant Josepmaria. A aquesta ruta la denominem: “Ruta mariana de sant Josepmaria”. A Catalunya: La Mercè, Montserrat i Pallerols; a Andorra, Meritxell; a França, Lourdes; i a Huesca, Torreciudad.

Van coordinar la peregrinació: des de Barcelona, Ignasi Forcada i Teo González; i des de Filipines, Jess Estanislao. El grup de peregrins filipins, que serien com els exploradors per experimentar la viabilitat d’aquesta ruta, foren: Dr. Melvin i Marissa Saludes, que van venir de West Virginia, USA; Atty. Bodeck i Geraldine Fernando, que van arribar de les Filipines.

El dia 26 d’octubre van començar el peregrinatge visitant la Mare de Déu de la Mercè, a Barcelona. En aquesta ocasió no pujaren a Montserrat, sinó que anaren directament a Pallerols que van veure detingudament, tant l’església com la nova rectoria. A continuació, van caminar fins a la Cabana de Sant Rafel, un recorregut d’una hora que els permeté experimentar les dificultats que sant Josepmaria i el grup que l’acompanyava van haver de patir en el seu camí cap a la llibertat.

Durant tot el recorregut des de Barcelona a Pallerols, i el tram de camí a peu fins la cabana, els va permetre resar les quatre parts del Rosari, tot considerant el favor especial que la Mare de Déu va fer a sant Josepmaria a Pallerols.

De Pallerols anaren a Fenollet i després d’un curt descans continuaren cap Andorra, on pogueren visitar en primer lloc l’oratori de la Mare de Déu de Canòlich que s’ha aixecat al costat dels Prats del Gastó, molt a prop del lloc on sant Josepmaria i el seu grup van creuar la frontera andorrana.

Seguidament anaren a l’església de Sant Julià de Lòria on van venerar la imatge de sant Josepmaria, assistint a continuació a la missa vespertina.

El matí del dia 27, Jordi Piferrer els va fer de guia a Andorra, visitant els llocs on sojornà sant Josepmaria els 9 dies que va estar en el Principat. Visitaren Escaldes i Andorra la Vella, on llegiren els escrits històrics d’aquells dies de 1937.

A la tarda del mateix dia 27, sortiren cap a Lourdes, on arribaren a temps per participar en la processó del Rosari, on els pelegrins van quedar ben xops per la forta pluja que va caure aquella tarda.

L’endemà, dia 28, sortiren de bon matí cap a Torreciutat, on el grup va ser rebut amb un vídeo de presentació, en anglès. Van apreciar i veure a sant Josepmaria parlar amb passió i convicció sobre l’interès i l’amor maternal de la Mare de Déu. Tots van voler aprofitar per rebre el sagrament de la reconciliació. Després van assistir a missa i van recórrer l’explanada i el Santuari, admirant detingudament el retaule. També resaren el Rosari als diferents llocs on hi son representats els misteris.

En el camí de tornada a Barcelona van tenir temps per resar altres parts del Rosari i llegir alguns escrits de sant Josepmaria. Tot plegat va fer que aquest peregrinatge tingués un caràcter d’aprofundiment espiritual, amb un increment de la devoció a la Mare de Déu i un agraïment al missatge transmès per sant Josepmaria.

Al llarg d’aquests pocs dies, les moltes hores de convivència, van facilitar la amistat entre els components del grup. Tots estan decidits a ajudar perquè arribin molts més grups de Filipines i d’Estats Units, seguint el mateix itinerari que ells han fet aquests dies: la “Ruta mariana de sant Josepmaria”.