Dels dies 9 al 14 de juny férem la totalitat del Camí d’Andorra, seguint les mateixes etapes que feu l’expedició del novembre de 1937.
Preliminars
Dels dies 9 al 14 de juny férem la totalitat del Camí d’Andorra, seguint les mateixes etapes que feu l’expedició del novembre de 1937. Al llarg del Camí tinguérem ocasió de llegir i comentar els Documents històrics que descriuen abastament aquesta expedició, que ells anomenaren el Pas dels Pirineus. En aquests sis dies hem recorregut el mateix itinerari que ells seguiren, hem dormit als mateixos llocs que ells descansaren i hem seguit les mateixes etapes que ells feren. Aquest itinerari històric està recollit al llibre “Camí d’Andorra”, amb algunes variants que es recullen en la segona edició i que es poden veure a www.pallerols-andorra.org .
Els expedicionaris
– Expedicionaris principals: Mn. Fernando Santos i Isidor Ramos. Aquests dos expedicionaris són els únics que han fet la totalitat del camí des del Pont de Peramola fins l’església de Sant Julià de Lòria, a Andorra.
– Director de l’expedició: Jordi Piferrer. Feu alguns trams i coordinà l’expedició.
– Ajudant Tècnic de l’expedició: Jorge Aguirre. Pel seu coneixement del Camí, ja que l’ha fet vàries vagades en operacions de neteja i marcatge, va col·laborar eficaçment en l’èxit de l’expedició. Va caminar alguns trams i conduí un dels dos cotxes tot terreny.
– Expedicionari invitat: Octavio Rico. Va caminar 4 dies i va marxar abans d’acabar la Caminada, per motius professionals.
– Intendència i avituallament: Pep Seguí i Pau Maria Juventeny. S’encarregaren de les provisions dels menjars i del beure. En Pau Maria va caminar també alguns trams i en Pep Seguí conduí un dels dos cotxes tot terreny.
Les etapes
– Dissabte dia 9 de juny: Del Pont d’Oliana fins a Pallerols, passant per la Cabana de Sant Rafel. Desnivell acumulat: 830 m. Recorregut: 12 Km. Temps: 4 hores 30 minuts.
– Diumenge dia 10 de juny: De Pallerols a Santpou. Desnivell acumulat: 818 m. Recorregut: 12 Km. Temps: 5 hores.
– Dilluns dia 11 de juny: De Santpou a Fenollet. Desnivell acumulat: 1.960 m. Recorregut: 18 Km. Temps: 7 hores.
– Dimarts dia 12 de juny: De Fenollet a la Borda de Conorbau o també anomenada Bordeta espatllada de Baridà. Desnivell acumulat: 1.980 m. Recorregut: 15 Km. Temps: 7 hores.
– Dimecres dia 13 de juny: De la Borda de Conorbau a la Collada de la Torre. Desnivell acumulat: 1.480 m. Recorregut: 22 Km. Temps: 8 hores.
– Dijous dia 14 de juny: De la Collada de la Torre a l’església de Sant Julià de Lòria. Desnivell acumulat: 1.780 m. Recorregut: 17 Km. Temps: 8 hores. Es va procurar no caminar de 1 a 5 de la tarda que és quan el sol calenta més. Durant aquestes hores es dinava i es descansava a l’ombra.
Resum de l’expedició dia a dia:
Dia 9. Del Pont de Peramola a Pallerols
A les 12 en punt ens trobàrem a Oliana tots els expedicionaris menys l’Octavio Rico que es va afegir més tard a Peramola.
Anàrem en cotxe fins el Pont de Peramola origen de l’expedició de l’any 1937. Des d’aquest punt ens dirigírem a Peramola per l’actual carretera que coincideix pràcticament amb l’antic camí de Peramola. Al passar per davant de la Casa del Pont de Peramola, a on viuen actualment la gent de Juncàs, saludàrem al nostre amic en Josep Boix, de Juncàs.
En aquest punt s’afegiren a l’expedició, Fabio Cerquinho, de Brasil, amb dos amics seus: un de Kènia i un altre de Filipines.
Arribàrem a Peramola al cap d’una hora i deu minuts i dinarem tots plegats a la Fonda la Masia.
A les 5 de la tarda continuarem en direcció Pallerols pel camí de Sant Marc, passant per la font de Comalpou. En aquest punt ens desviàrem cap al nord-oest per anar a la Cabana de Sant Rafel, a on arribàrem a les 7 de la tarda. Després baixàrem a Pallerols, a on arribàrem cap a les 8 de la tarda, passant per la Bassa (el Banyador, li diuen a la zona). Visitàrem Pallerols, l’església, l’àbsida romànic a on passà la nit sant Josepmaria, la font de Pallerols, etc. Alguns dormiren a l’antiga escola, mentre altres anaven a dormir a Peramola.
Dia 10. De Pallerols a Santpou
Ens llevàrem a les 7,30 hores. Missa a Pallerols i esmorzar a l’escola. Quan als voltants de les 10 estàvem a punt de marxar, arribaren uns visitants de Kènia: una mare amb 4 fills petits i un parent seu també keniata que els acompanyava. Els hi ensenyàrem tota la zona i cap a les 10,45 sortírem en direcció al Corb.
Com que no es pot encara travessar la tanca de l’Arçosa seguírem la pista fins a Canes i d’aquí a peu fins a Torrent i la Casa del Corb. A la sortida de la tanca de l’Arçosa-Montlleví ens vingué a rebre Bruno Rossich que ens oferí aigua fresca.
Abans d’arribar a la Casa del Corb (cap a la 1 del migdia) dinàrem a l’ombra dels arbres i després de dinar, en 10 minuts arribàrem a la Casa del Corb a on descansàrem dues hores. Sortírem a un quart de cinc i passades les 6 de la tarda arribàrem a Santpou. Acampàrem amb tendes al bosc que hi ha després de Santpou en direcció a la Ribalera.
Dia 11. De Santpou a Fenollet
Ens llevarem a les 6,30 hores. Esmorzar, plegar tendes i caminar cap a la Ribalera per a la celebració de la Santa Missa.
Pujada de la Canal de la Jaça, baixar pel bosc de la cara nord de l’Aubenç i arribada al riu de Valldarques cap a les dues. Bany al riu i dinar. Descans a l’ombra fins a dos quarts de cinc. Pujada pel barranc de Comalavall i arribada a Fenollet a dos quarts de vuit. Una bona dutxa i un gran sopar que ens oferir la Rosa, seguint la clàssica hospitalitat de la casa de Fenollet. Dormírem a la mateixa casa.
Dia 12. De Fenollet a Baridà
Ens llevàrem a les 7 del matí. A continuació la Santa Missa a la capella que hi ha a Fenollet. La missa es va oferir per l’Eugeni Coll, pare de la Rosa, que va morir el passat dia 10 de maig. Després férem un bon esmorzar i començàrem a caminar a les 8,30 del matí.
Dinàrem al bosc de l’Oliva, just a la carretera de Cabó, cap a les 13,15 hores. Després de dinar l’Octavio Rico se’n tornà a Igualada. Després d’un breu descans es remuntà la costeruda costa d’Ares, arribant a la Borda de Conorbau a les 18 hores.
Aprofitàrem la llum del dia per netejar a fons la derruïda Borda, muntar les tendes i llegir els Documents històrics que ens serveixen de base i guia de les nostres Caminades. Cap a les 8 sopar i poc després a dormir. Per la nit va ploure una mica i es sentiren sorolls d’animals i crits d’ocells; algú va veure fins i tot un porc senglar prop de la seva tenda.
Dia 13. De Baridà a la Collada de la Torre
Ens llevàrem a les 6,30 del matí. El primer fou la missa a les 7 del matí. Una missa celebrada sobre les restes de paret de la Borda de Conorbau. La nit anterior preparàrem “un altar” amb fustes planes sobre les pedres. La missa celebrada en direcció a l’est, amb el sol ixent del matí.
Al fons, cap al nord, la vall del Riu Segre, la Seu d’Urgell i les muntanyes d’Andorra. També es veu perfectament la Collada de la Torre, que és a on dormirem avui. Després de la missa, esmorzar, i cap a les 8,15 iniciàrem el camí de baixada per la casa de Baridà i el torrent de Baridà. Descansàrem un estona a Cal Pallarès, prop de Noves de Segre. Després travessàrem els rius de Castellbò i d’Aravell per arribar a les granges de Cal Tamborino. Passades les granges, dinàrem dins el bosc camí de la Caubella. Eren les 2 de la tarda. Després de dinar descansàrem fins a les 16,30.
Estava una mica ennuvolat. Si hagués plogut hauríem dormit al paller de Cal Roger, que està obert, és espaiós i té una bona palla. Després del pla de la Caubella visitàrem les roques a on l’expedició de 1937. Com que entre les pedres no es pot acampar decidírem continuar fins a la Collada de la Torre, a on arribàrem a 7 de la tarda. Plantàrem les tendes i descansàrem una mica fins a l’hora de sopar (20,15 h). A les 10 de la nit tothom estava dormint. Aquest lloc d’acampada és magnífic: el terra està ple d’herba bona i molsuda i queda ben protegit pels arbres de la zona. A la nit es sentiren molts sorolls de trons llunyans i va ploure una mica, però tot plegat poca cosa.
Dia 14. De la Collada de la Torre a l’església de Sant Julià de Lòria
Ens llevàrem a les 6 del matí, esmorzàrem, i tot seguit iniciàrem la marxa en direcció al riu de Civís (9 hores). Aquí llegírem alguns Documents històrics. A continuació només dos dels expedicionaris (Mn. Fernando Santos i Isidor Ramos) pujaren el Barranc de la Cabra Morta arribant a Mas d’Alins cap a les 11,30 del matí, a on els esperaven la resta dels expedicionaris, que hi havien arribat en cotxe des d’Andorra.
A Mas d’Alins hi descansàrem mitja hora i continuàrem cap a Sant Julià de Lòria, a on hi arribàrem a les 14,15 hores. A la baixada Jordi Piferrer s’afegí als dos expedicionaris ja que el camí està poc senyalitzat i és perdedor.
Arribats a Sant Julià visitàrem l’església, tal com ho feren els expedicionaris de l’any 1937, i poguérem veure el mateix retaule que hi havia per aquelles dates.
Després dinàrem al mateix Sant Julià de Lòria. En acabar continuàrem en cotxe fins Andorra la Vella a on arribàrem cap a les 5 de la tarda.
Aquesta Caminada constitueix certament una fita històrica important, ja que és la primera que es fa íntegrament des del Pont de Peramola fins a Sant Julià de Lòria, seguint el mateix camí que feu l’expedició del 19 de novembre al 2 de desembre de 1937, en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà. Després d’aquelles dates de 1937 ningú havia fet íntegrament i en els mateixos trams la totalitat del trajecte. Evidentment s’havien fet tots els trams vàries vegades per separat en operacions de neteja i marcatge.
Advertiments
Per assegurar l’èxit de l’expedició és necessari tenir el suport d’algun cotxe tot terreny per l’avituallament del menjar i del beure.
És important que es segueixin sempre els senyals blaus i grocs del Camí, que s’estudiïn bé els mapes i la informació necessària abans de sortir i que per qualsevol aclariment entreu a la web, www.pallerols-andorra.org o telefoneu al número 639.15.85.38.
Escriure un comentari