Amb neu recentment caiguda i amb un dia esplèndit, 15 persones férem la Caminada des de Juncàs a les Masies de Nargó.

El passat 12 de gener ens trobàrem a Oliana 15 expedicionaris per fer la travessa de l’Aubenç – per la canal de la Jaça -, des de Juncàs a Les Masies de Nargó.

A les 10 del matí sortírem d’Oliana, quatre cotxes tot terreny en direcció a Juncàs. Al cotxe número 1 hi anava en Jordi Piferrer, en Francesc Beato i en Ramon Bosch; al cotxe 2, en Toni Cucurull, en Jordi Pérez, l’Octavio Rico i en Manel Feliu d’Igualada; al cotxe 3, la família de l’Antoni Prats, la seva esposa Lourdes, la seva filla Anna i el seu promès Oscar; i al cotxe 4, en Josep Vilaseca, de Solsona, amb una família de Girona, l’Alfons Martínez, Carme Hernández i el seu fill Albert. En total 15 persones.

Arribàrem amb els 4 cotxes tot terreny a la casa de la Ribalera, avui totalment ensorrada, que està molt a prop de l’Espluga de les Vaques (veure el plànol A-3 que adjuntem). Pel camí havíem recollit dos escaladors que a partir d’aquest punt continuaren el seu camí cap el Tossal de l’Obaga de la Font. Nosaltres començàrem a caminar seguint les rodones grogues, arribant en 20 minuts a l’Espluga de les Vaques. Quatre dels expedicionaris s’endugueren els quatre cotxes tot terreny cap a Coll de Nargó. Allí compraren carn, pa, vi i algunes coses més per a alimentar als caminants. En un cotxe tot terreny pujaren fins a la Casa d’Aubenç (veure el plànol A-4 que adjuntem) i allí prepararen la carn a la brasa perquè quan a les dues del migdia arribaren els caminants pogueren fer tots plegats un bon àpat.

A les 15,30 reemprenguérem la marxa, arribant a les Masies de Nargó cap a les 17,30. La baixada de l’Aubenç per dins el bosc una delícia, ja que estava tot nevat i el paisatge era meravellós. Vam tenir la sort de que la nit abans hagués nevat, de manera que hi havia uns 10 a 20 cm de neu verge. I per altra part el dia fou molt assolellat.

Arribats a Coll de Nargó assistírem a la missa que vam dir en sufragi d’en Jaume Ramoneda de Cal Guillot, que juntament amb el seu germà en Pere, ens han definit el camí de baixada de l’Aubenç. En Jaume morí el passat 8 de novembre de 2007 (veure la notícia del dia). Va oficiar la missa Mn. Pau Burguera que vingué des de Lleida per aquest afer, acompanyat per en Rafel Dionis. Una missa a la que hi assistiren parents i amics d’en Jaume i que fou molt emotiva, en especial també l’homilia, quan Mn. Pau explicà que així com en Jaume ens havia ensenyat aquests camins segurs per baixar de l’Aubenç també nosaltres havíem d’ensenyar als nostres amics, sense complexes ni vergonyes, els camins segurs per arribar al cel, allà on ell ens hi espera.

En acabar la missa, la família de Cal Guillot ens convidà molt amablement a unes bones torrades, i moltes altres coses, al costat de la llar de foc de casa seva, on poguérem descansar de la magnífica Caminada d’aquest mes de gener.

Aquesta Caminada coincideix amb una part de la Ruta 3 del Camí d’Andorra i correspon al tram que va fer el guia principal de l’expedició, en Josep Cirera, quan va sortir de Juncàs cap a les cinc de la tarda del dia 28 de novembre de 1937, recollí el grup a la Ribalera i continuar cap al nord per la canal de la Jaça fins arribar a Fenollet cap a les 6 del matí del dia 29.

Trobareu més informació: plànols, horaris i altres experiències, entrant a les Caminades anteriors i als trams i rutes corresponents.

– A la Ribalera (amb cotxe tot terreny). Plànol A-3

Sortirem d’Oliana (0) per la carretera C-14 en direcció la Seu d’Urgell. Als 2,8 Km d’Oliana (Km. 147,7 de la C-14) trobarem una desviació a la dreta que indica: Àrea de descans – La Penella (1). Seguir per aquesta sortida fins arribar en 300 m a la Casa de la Penella (2), que fabriquen productes artesanals de menjar (carretera asfaltada). A poc de deixar la Penella s’acaba l’asfalt. Continuar per la pista. Es deixa la Casa de Jou (3) a l’esquerra i es continua per la pista fins arribar a una cadena (4) que barra el pas per anar a Juncàs. Des de la Penella hem recorregut 3 Km. Abans s’ha d’haver obtingut la clau de la cadena a la Casa del Pont de Peramola a on viuen els amos de Juncàs (Josep Boix. Tel. 973.47.02.01).

Passada la cadena (4) es continua per la pista fins a una cruïlla de camins que està a uns 600 m: el de l’esquerra va a la Casa de Juncàs i el de la dreta a Santpou. Seguir el de la dreta. A uns 800 m d’aquest desvio hi ha una altra cruïlla (5): a la dreta, marcada amb rodones grogues s’arriba en 600 m a la Casa de la Ribalera, que està enderrocada (6) (que es diu Sant Quim) i d’aquí a peu s’arriba a la Ribalera (9) en 20 minuts. La pista de l’esquerra continua cap a Santpou (8). Abans d’arribar-hi es troba la cruïlla del camí a peu que ve del Corb (1.500 m) amb les marques blaves i grogues (7). En aquest punt es gira a la dreta en forta pujada fins arribar en 500 m a Santpou (8). Una vegada a la Casa de Santpou, s’arriba a peu a la Ribalera (9) en 30 minuts, seguint sempre les ratlles blaves i grogues.

– A la Casa d’Aubenç (amb cotxe tot terreny). Plànol A-4

Se surt de Coll de Nargó (0) (Km. 156,4 de la C-14) en direcció Isona, carretera L-511. Als 3,8 Km. agafar a l’esquerra (1) el desvio de l’Oliva i Aubàs.

Seguint la pista de terra, es deixa a la dreta la Casa de l’Oliva i més endavant s’arriba a Aubàs (2) en 4 Km. Continuar per la mateixa pista. Al cap d’uns 800 metres (3) deixar la pista principal i agafar la desviació de l’esquerra. Seguir fins a la font del Banyader (4) que apareixerà als 3,4 Km.

Passada la Font del Banyader, a uns 500 metres, agafar la desviació corba a la dreta (5). Als 2 Km es veu a la dreta la senyal del camí que deixa la pista i s’endinsa dins el bosc en baixada. Un Km més endavant la pista travessa una zona de faigs, fins arribar uns 900 metres més amunt a un fort revolt a l’esquerra (6). (Si s’agafés la pista de la dreta s’aniria a parar al Pla de Talustre). Uns 50 metres més enllà, es veuen a la dreta els senyals blau i groc del camí que s’enfila cap a la Casa d’Aubenç.

Uns 600 metres més endavant hi ha una forta corba a la dreta (7) que s’ha de seguir. Si continuéssim recta aniríem a parar al cim de l’Aubenç (Coscollet).

Continuar la pista fins a la Casa d’Aubenç (8), que apareix a uns 800 metres. Uns 300 metres abans d’arribar a la Casa d’Aubenç es veuen a la dreta els senyals del Camí.

Si es vol arribar a la Font del Prat, es deixa la casa a la dreta i es continua per la pista uns 400 metres fins que no es pugui més (9).

Per arribar al cim de la Canal de la Jaça, continuar a peu uns 20 minuts, seguint les marques blaves i grogues.

Podeu fer Comentaris.

Podeu fer els vostres comentaris sobre aquesta Caminada, entrant a l’article 2 del “blog del caminant”, nomenat Barranc de la Ribalera. Allà podeu fer amb tota llibertat els vostres suggeriments.