El passat dia 9.12.06 es va pujar l’Aubenç per la canal de la Jaça, baixant a continuació fins a la carretera de Coll de Nargó a Isona, a l’alçada de les Masies de Nargó.
Aquest any s’han fet unes variants respecta l’any anterior. – Hem anat a l’Espluga de les Vaques, no des de Santpou sinó des de Juncàs, pel camí que feien els de Juncàs quan portaven el menjar als qui estaven amagats per aquella zona. Aquest camí és també el que feu el guia de l’expedició Josep Cirera quan arribà a la Ribalera procedent de Juncàs.
– La baixada des de la Casa d’Aubenç fins a la carretera l’hem fet seguint camins antics per dins del bosc, deixant de banda la pista de terra que dona moltes voltes. Amb això guanyem més d’una hora i el camí és molt més interessant i sobretot que seguim així el que feu l’expedició de l’any 1937. Vàrem fer dos grups: uns feren a peu la totalitat de la ruta i els altres anaren en cotxe tot terreny fins a la Casa d’Aubenç, a on a les dues de la tarda ens trobarem tots per fer un gran dinar a la brasa. Vàrem ser en total 25 persones: 13 de Lleida, 4 de Girona, 2 de Sant Pol de Mar, 2 de Coll de Nargó i 4 de Barcelona.

Abans de dinar col·locàrem un pessebre entre les runes de l’antiga Casa d’Aubenç.
– És interessant constatar que es van consolidant les caminades amb la modalitat de dos tipus d’expedicionaris: els qui caminen i els qui van en cotxe tot terreny. A l’hora de dinar ens trobem tots junts i alguns poden unir-se al tram final de l’expedició a peu.
– En total vàrem emprar unes 8 hores. Sortírem d’Oliana a les 10 del matí i començàrem a caminar a les 11, arribant a l’Espluga de les Vaques a les 11,30 hores. Continuàrem l’ ascensió arribant a sobre la canal de la Jaça a les 13,30 hores i a les dues estàvem a la casa d’Aubenç. Al cap de poca estona arribaren els cotxes tot terreny amb la intendència. A les 4 de la tarda, després de dinar, continuàrem la baixada per dins el bosc de l’Aubenç, arribant a la carretera a les 6 i quart de la tarda, quan ja era ben fosc. Anàrem a Missa de 7, alguns a Organyà i altres a Oliana.
En total s’ha de preveure caminar unes 5 hores: 3 hores per arribar a la Casa d’Aubenç i 2 hores per baixar fins a la carretera, si es va per dins el bosc. Si es baixa per la pista s’ha de comptar una hora més. A aquests temps s’hi ha d’afegir naturalment, el temps per menjar, descansar, etc., que dependrà de cada expedició.
– Hem de dir una vegada més que aquesta Caminada ha estat un gran èxit. Tot i les previsions de mal temps va lluir un sol radiant durant tot el dia, amb una boira amenaçant que venia del pla d’Oliana i que començà a enlairar-se pujant darrera nostre per la Canal de la Jaça però que al arribar a dalt de l’Aubenç no el pogué superar gràcies al vent del nord.
Tots els components de l’expedició han quedat encantats amb les experiències viscudes al llarg d’aquesta Caminada.