Perseguits per les seves idees

La nit del 2 al 3 de desembre se celebrà -juntament amb la Cursa Nocturna “Rosa del Nord”– una Caminada que recorda el pas d’un grup de fugitius a través dels Pirineus que entraren a Andorra la nit de l’1 al 2 de desembre de 1937.

Amb aquesta cursa i caminada volem recordar el pas de milers de persones perseguides per ideologies totalitàries durant la Guerra Civil espanyola (1936-39) i la Segona Guerra Mundial (1942-1945). Aquestes ideologies van imposar el terror sobre un bon nombre de persones que es van veure obligades a fugir de nit, travessant rius i muntanyes, per recuperar la llibertat que els era negada als seus països d’origen. Els fugitius anaven normalment amb poca roba, mal calçats, poc menjar, passant fred i cansament extrems.

Per això aquesta Caminada es fa de nit, sense avituallaments i en autosuficiència per mostrar com podrien ser aquelles expedicions a través dels Pirineus per assolir la llibertat.

La Caminada començà al Poliesportiu de Bellestar i acabà al Poliesportiu de Sant Julià de Lòria. Són 22 Km de recorregut amb un desnivell positiu de 1.600 metres.

L’organització va córrer a càrrec de l’empresa andorrana VSL SPORTS i de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, amb la col·laboració del Comú de Sant Julià de Lòria i l’empresa lleidatana CUPASA i el Patrocini de 226ERS i SISMIC.

Enguany els participants a la Caminada Nocturna han estat 38 persones: 30 homes i 8 dones.

Per a fer tot el recorregut han emprat entre 5 h 30 min. els més ràpids i 8 h 12 min. els més lents.

Podeu veure una àmplia informació a la web de VSL SPORTS.