9 dels participants a la Caminada nocturna, vingueren des de Pamplona

La Caminada “Rosa del Nord” pretén reviure les experiències que van sofrir els components dels grups de fugitius durant la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial en el seu pas a través dels Pirineus i la seva entrada a Andorra.

A més de la Caminada, hi ha una carrera per parelles que descriurem en una altra notícia. Tots els participants volien experimentar en si mateixos les penalitats que suposa caminar de nit, amb pocs aliments i amb una climatologia adversa pel fred.

Així va ser l’expedició en la que hi anava sant Josepmaria que en aquestes dates va creuar els Pirineus per entrar a Andorra la nit de l’1 al 2 de desembre de 1937, ara fa 80 anys.

Un grup de Pamplona va voler sumar-se a aquesta Caminada, que ens resumeix a continuació.

Narració del grup de Pamplona:

Després de les dues exitoses edicions de les “Vacances familiars al Pirineu” (2015 i 2017) en què un bon grup de famílies del Club d’esplai Alaiz, de Pamplona, vam poder gaudir d’uns dies de descans i muntanya seguint els passos de sant Josepmaria a través del Pirineu, els més aventurers ens vam quedar amb ganes de provar l’experiència de participar en la Caminada de la Rosa del Nord.

En ocasió del 80è aniversari del Pas dels Pirineus, un grup de pares, socis i amics de Alaiz ens animàrem a participar en aquesta travessa pel Pirineu, gaudint d’un cap de setmana per al record.

El divendres 17 de novembre vam sortir de Pamplona rumb a Peramola, on vam passar la nit i vam rebre un tracte realment acollidor. Per començar bé la jornada de dissabte, vam visitar el paller de Peramola, on sant Josepmaria va passar la nit del 19 al 20 de novembre, i tot seguit vam tenir Missa a l’església de Pallerols, on vam poder rememorar l’episodi de la troballa de la Rosa.

Després de visitar la restaurada rectoria i l’entorn de Pallerols, vam partir rumb a Bellestar, on començava el nostre repte: 22 km, 1.600 metres de desnivell, la Collada de la Torre, la Cabra Morta i el Mas D’Alins componien el recorregut que ens separava d’Andorra. El fred de novembre, la travessa nocturna i la commemoració del 80è aniversari ens animaven a reviure en primera persona com va poder ser aquell camí a la recerca de la llibertat. Això sí, anàvem ben equipats i amb alimentació suficient per afrontar el repte.

Vam poder gaudir d’aquest recorregut en la tarda-nit del dissabte 18, juntament amb altres 30 caminants i més de 200 corredors que van participar en la 5a edició de la Rosa del Nord. Un ambient realment impressionant que va culminar amb l’arribada de tota l’expedició a Sant Julià de Lòria, a Andorra.

Un cop assolit l’objectiu, vam poder gaudir d’un sopar de celebració en què vam poder comprovar, una vegada més, la immensa capacitat d’acollida dels andorrans. En un restaurant a punt de tancar van obrir de nou la cuina perquè poguéssim degustar un sopar que va saber a glòria.

I per culminar un cap de setmana rodó, el diumenge vam participar en la Santa Missa a Sant Julià, la primera església que va visitar sant Josepmaria i la resta de membres de l’expedició tot just trepitjar sòl andorrà.

Un cap de setmana per al record, amb ganes de tornar aviat al Pas dels Pirineus.

Volem aprofitar per felicitar a l’organització de la Rosa del Nord perquè amb el seu treball han estat capaços de tirar endavant un esdeveniment de primer nivell. Ens veiem al 2018!