Un dia magnífic per una caminada magnífica

El passat 27 de novembre vam fer la Caminada des de Peramola a la Ribalera, recordant l’itinerari que féu sant Josepmaria la nit del 27 i la matinada del 28 de novembre de 1937.

Sortírem de Peramola cap a les 10 del matí. Passàrem davant el Paller on descansà sant Josepmaria la nit del 19 al 20 de novembre de 1937, on llegírem alguns documents històrics d’aquells dies.

Tot seguit, continuàrem per la Font del Cané i camí de Cortiuda amunt. Un mica més enllà del desvio de Montlleví -que surt a l’esquerra- pujàrem directament a la Casa del Corb per una pista que a l’inici està senyalitzada amb una marca blava. S’arriba així al camí anomenat “Ruta del Corb”. En arribar a la Casa del Corb es llegiren altres textos històrics corresponents a la nit del 27 de novembre de 1937.

Continuàrem avançant cap a la Ribalera, a través del Coll de Mu, el Torrent de les Caubes i deixant enrere la casa de Santpou, arribàrem a les 14,30 a l’Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, on tornàrem a llegir més documents històrics que ens transportaren als fets de l’any 1937.

Finalitzades les lectures, Mn. Jesús Maria Pons celebrà la missa, tal com ho féu sant Josepmaria en aquest mateix lloc -ara fa 74 anys- quan arribà a la Ribalera el matí del dia 28, que també era diumenge com el passat dia 27.

Ho recorda un dels expedicionaris, Antonio Dalmases, que escriu en el seu diari de l’any 1937:

Aquí tiene lugar el acto más emocionante del viaje: la Santa Misa. Sobre una roca arrodillado, casi tendido en el suelo, dice un sacerdote, que viene con nosotros, la Misa. No la reza como los otros sacerdotes de las Iglesias. Habla las oraciones en voz alta, llora casi y nosotros le imitamos, unos tendidos, otros arrodillados (…) Nunca he oido misa como hoy, no sé si por las circunstancias o porque el celebrante es un Santo.

Acabada la missa, dinàrem allà mateix del que portava cadascú, i després de dinar férem el camí de tornada seguint la ruta que féu el guia de l’expedició, Josep Cirera: des de la Ribalera a Juncàs. Aquest últim recorregut està senyalitzat amb rodones grogues.

Fórem en total unes 40 persones: gent de Barcelona, Badalona, Sant Cugat, Girona, Lleida, Igualada, . . . De Santiago de Compostela vingué Màrius Clavell, redactor de Camino de Santiago. Revista Peregrina, amb qui hem parlat d’establir uns lligams entre el Camí de sant Jaume i el Camí d’Andorra.

Hem de destacar l’arribada a la Ribalera d’una nena de 20 mesos -la Patrícia- acompanyada pels seus pares Adalbert i Patrícia. S’ha establert per tant un rècord: és la nena més petita que hagi pujat mai a la Ribalera.

En resum una esplèndida Caminada: per la qualitat dels caminants, el bon temps que tinguérem, els magnífics paisatges i els records i vivències sobre l’expedició de sant Josepmaria, i també de tantes altres expedicions que hagueren de passar per aquests llocs de nit, amb pors i sofriments.

Us esperem a la propera Caminada del dissabte 10 de desembre: Pujada a la muntanya d’Aubenç per la Canal de la Jaça, muntar un Pessebre a la Casa d’Aubenç i fer una bona Paellada, que anirà a càrrec dels especialistes d’Igualada i de Lleida.

Ens trobarem a Oliana, davant el restaurant Palau, a les 9,45 hores, per sortí puntualment a les 10 del matí. Tots els que pugueu porteu cotxes tot terreny.

Podeu veure la Caminada de l’any passat, clicant aquí.