Aprofitant que el passat dia 13 de febrer vam travessar la Vall de Cabó, per arribar a Ares i Baridà, m’ha semblat bé repassar molt breument la història de la família dels Caboet -la família més important d’aquesta vall- i les seves relacions amb els comptes de Foix i Andorra.

Comencem la nostra història situant-nos als anys 1150 amb Arnau de Caboet. Aquest tingué una filla, Arnalda de Caboet (+1201), que es casà amb Arnau, bescompte de Castellbò (+1226). La filla d’aquest matrimoni, Ermesenda (+1230) bescompte de Castellbò es casà amb Roger Bernat, compte de Foix. Per tant cap els anys 1200 la família dels Caboet, de la Vall de Cabó, a través dels bescomptes de Castellbò, emparentaren amb els comptes de Foix.

En els segles següents, aquests comptes tingueren una forta preeminència a Catalunya, fins que Ferran el Catòlic, en declarar la guerra contra França al 1512, s’annexionà tots els territoris que el compte de Foix tenia a Catalunya i a Navarra.

Fins a aquesta data, a través de matrimonis, per compra-venda o per conquestes bèl·liques, els comptes de Foix tenien en possessió el regne de Navarra; i dins el regne d’Aragó i a Catalunya tenien el següent territori: tota la Vall de Cabó, amb Ares, Montanissell, Sallent, Baridà; la vall del riu de Civís; la Vall de Castellbò, Urgellet, Organyà, Nargó i fins al Pont d’Oliana; limitant al nord i a l’est amb els territoris del compte d’Urgell i del Bisbat d’Urgell. Tenia, a més, castells dispersos en territori català, a Vic, Montcada i fins a Castelló de Farfanya.

La determinació del compte de Foix d’engrandir el seus territoris a Catalunya el portaren a freqüents guerres amb el bisbe d’Urgell, fins que al 1278 firmaren el Pariatge d’Andorra, a través del qual establiren un pacte de ser co-senyors d’aquest territori pirinenc.

És així com Andorra ha esdevingut fins els nostres dies com un Principat amb dos co-prínceps o co-senyors: el bisbe d’Urgell i el president de la República francesa, que és l’actual representant d’aquell antic territori dels comptes de Foix. Si Andorra hagués format part del comptat d’Urgell, avui seria un territori amb dos co-senyors: el rei d’Espanya i el president de França, però com que a l’any 1278 la firma del conveni fou entre una autoritat eclesiàstica -el bisbe d’Urgell-, i una civil -el compte de Foix-, vet aquí perquè l’estat espanyol no té cap sobirania sobre Andorra, tot i que certament Ferran el Catòlic, en derrotar al 1512 al compte de Foix s’annexionà tots els seus territoris en terres catalanes i concretament també Andorra.

Agrairem a qui en sàpiga més d’aquesta interessant història, vulgui fer algunes rectificacions o ampliacions que enriqueixin la present divulgació.

Podeu veure més coses al llibre: “Investigación histórica sobre el vizcondado de Castellbó”, de Joaquim Miret i Sans, escrit l’any 1900, i reeditat recentment per Garsineu Edicions, Tremp 2006. Un altre llibre interessant, és: “La Vall de Cabó”, de Rafael Battestini i Pons, Rafael Dalmau Editor, Barcelona 1997.