Bones Festes de Nadal per tots els qui estimen el Pas dels Pirineus – Camí d’Andorra

Avui fa un any que iniciàrem el nou format de la web i amb ell encetàrem aquest Blog del Caminant, que vol ser un espai d’expressió d’opinions, de suggeriments i de diàleg entre tots els que estimem el Pas dels Pirineus i el Camí d’Andorra.

En acabar l’any m’agradaria fer un breu resum del que entre tots heu fet al llarg del 2008. Totes aquestes activitats les trobareu ben detallades a les Notícies de la web.

– Tres Camps de Treball a l’estiu amb un total de 52 assistents que han fet treballs de reconstrucció de camins, murs, col·locació de rètols, remarcar senyals, recuperar fonts, netejar esglésies.

– A més dels voluntaris dels camps de treball, altres 39 persones -de Lleida, Girona i Barcelona- han dedicat el seu temps i esforç, al llarg de l’any, en equipar amb cordes fixes la Canal de la Jaça (a l’Aubenç), l’entrada a la Casa del Corb (Peramola), neteja de boscos, posar rètols nous a la zona de Juncàs i Peramola, remarcar els camins i un treball molt important i feixuc l’han fet els d’Igualada amb la col·locació de 4 ponts sobre el riu d’Aravell.

– S’han fet nou Caminades mensuals amb una assistència total de 148 persones i quatre Caminades integrals amb gent de Lleida, Saragossa, Girona, València, Màlaga i Barcelona, amb un total de 72 assistents.

– Durant l’estiu moltes persones han visitat alguna part del Camí: d’Alemanya vingueren 9 noies que hi estigueren 3 dies; de Madrid dos grups amb un total de 42 nois que hi estigueren també 3 dies cada grup; d’Igualada unes famílies amb 45 persones passaren el dia entre els ponts d’Aravell i la Font Bordonera; i molta altra gent (hem comptabilitzat més de 600 persones de tot el món) visitaren alguna part del Pas dels Pirineus. Hem de remarcar que la major part de la gent (més del 85%) visiten Pallerols i el seu entorn; d’aquest 85%, un 20% han visitat també la Cabana de Sant Rafel, la Casa del Corb i la Ribalera, i l’altre 15% han fet tot el camí, en trams cada mes o tot sencer.

– La web arriba directament a unes 500 persones i indirectament a més de 2.000. Us animem que ens faciliteu els mails dels vostres amics i els hi farem arribar les darreres novetats directament per correu electrònic. També els podeu inscriure vosaltres entrant al BUTLLETÍ INFORMATIU de la web.

– Hem organitzat o assistit a tres actes religiosos: el 22 d’abril l’Aplec de Sant Marc a Pallerols, amb l’assistència d’unes 100 persones; l’u de juny, a l’ermita de Santa Maria de Feners d’Argolell, celebràrem aquesta tradicional festa amb l’assistència de 35 persones; i el 23 de novembre, la Festa de la Trobada de la Rosa a l’església de Pallerols, amb una assistència de més de 200 persones.

– En l’aspecte cultural, remarcar la 2a Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus, que el 22 de novembre organitzàrem al Principat d’Andorra amb l’assistència de més de 100 persones i amb la presència de les autoritats civils i acadèmiques d’Andorra: el Cap de Govern, el Ministre de Cultura i Universitats, el Cònsol Major de Sant Julià de Lòria, l’Ambaixador i el Cònsol d’Espanya a Andorra i el Rector de la Universitat d’Andorra.

– En aquesta mateixa línia, al llarg de l’any 2008, hem mantingut trobades i sessions de treball amb historiadors i intel·lectuals humanistes per aprofundir en el tema dels “Camins de Llibertat”, per tal de fer memòria de tots els qui -per motius de consciència- hagueren de fugir per aquestes muntanyes, amb l’objectiu que aquest record ens dugui a respectar la llibertat i a fomentar la pau i la convivència entre totes les persones per damunt de les diferències que hi pugui haver de ideologia, raça, religió, llengua, país i tradicions. Aquest va ser un gran desig de sant Josepmaria Escrivà i forma part molt important del seu llegat.

Recordar finalment que el 18 de maig d’aquest any, el Prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, va estar uns dies a Barcelona i aprofitant aquesta estada va tenir la deferència de rebre als components de la Junta directiva de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra i va beneir la nostra tasca de “abrir los caminos de Pallerols y de los Pirineos para muchísima gente”. I en això estem: en continuar el nostre treball perquè moltes persones puguin fer aquesta ruta i descobreixin el profund sentit de Llibertat que conté.

Per arribar més lluny necessitem l’ajut de molta més gent que s’impliqui en aquesta apassionant tasca d’obrir camins de Llibertat arreu del món.

Desitgem a tots els qui estimen el Camí d’Andorra, la Pau i la Llibertat que ens porta el Nadal!