Vàrem visitar els llocs per on passà sant Josepmaria l’any 1937

El dissabte 26 de juny l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra va celebrar el tradicional Aplec de sant Josepmaria, commemorant la festa del sant que precisament coincidia amb el mateix dia 26.

La celebració d’aquest IX Aplec començà a les 14:00 h al berenador -equipat amb fogons- que hi ha al costat de l’Oratori de Canòlich, situat a la vora de la Borda del Gastó (Fontaneda). Férem un bon dinar amb les coses que la gent anava aportant: amanides, embotits, macarrons, costelles, botifarra, pollastre, … i per postres, fruita, coca, cafè, etc, etc. No hi va faltar de res!

En total fórem 35 persones: famílies d’Andorra amb els seus fills i altres famílies que vingueren de les províncies de Lleida, Barcelona i altres indrets de Catalunya.

Després de dinar es llegiren uns relats escrits pels expedicionaris de l’any 1937 i que estan recollits en el llibre “Camino de Liberación“. Llegírem els fets que succeïren la nit de l’1 al 2 de desembre quan sant Josepmaria passà precisament per aquest mateix lloc on estàvem ara nosaltres descansant. Així poguérem reviure els moments en què l’expedició d’evasió en la que hi anava sant Josepmaria caminava -a les primeres llums del dia- en direcció a Sant Julià de Lòria on arribaren cap les 9 del matí del dia 2 de desembre.

A les 18:00 h es va projectar un vídeo a l’auditori Rocafort, del Centre de Cultura i de Congressos Lauredià, de Sant Julià de Lòria, on poguérem seguir una trobada que sant Josepmaria tingué al Col·legi Tabancura, de Santiago de Xile, amb moltes famílies i joves de Xile on a base de preguntes i respostes transmetia la doctrina de l’Església amb anècdotes i consells pràctics, amb un ambient d’alegria i de família entranyable.

Finalment, a les 19:30 tinguérem la celebració de l’Eucaristia a l’església parroquial. Fou concelebrada per el rector de la parròquia, Mn. Pepe Chisvert i Mn. Xavier Pont, sacerdot de la Prelatura de l’Opus Dei que vingué des de Lleida per unir-se a tots els actes de l’Aplec. En total assistiren a la missa unes 100 persones. Com a comiat es veneraren les relíquies del sant.

Una celebració molt entranyable, que l’any passat no poguérem celebrar a causa de la pandèmia de la Covid i que enguany hem començat a recuperar, en espera que l’any vinent puguem fer una celebració més completa, com havíem fet en anys anteriors.