El Prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, visitarà Andorra el dia 1 de desembre de 2012, per a reviure l’entrada de sant Josepmaria fa 75 anys

El proper dia 1 de desembre celebrarem l’arribada de sant Josepmaria al Principat d’Andorra, en complir-se el 75è aniversari.

Fou una freda nit de l’1 al 2 de desembre de 1937, quan sant Josepmaria travessà la frontera andorrana i arribà a Sant Julià de Lòria cap a les 9 del matí del dia 2.

Així ho explica Juan Jiménez Vargas en el Diari de 1937.

Apenas comenzó a hacerse de día, salimos camino de San Julián. Rezamos una parte del Rosario, andando. . . Cuando ya estábamos a la vista del pueblo, oímos, por primera vez desde que empezó la guerra, las campanas que tocaban a Misa. Pensamos asistir, pero, con lo que tardamos, tuvieron tiempo de terminar la Misa y cerrar la iglesia.

Estuvimos con el cura de S. Julián, que nos abrió la iglesia un momento para hacer la visita. La primera vez que visitamos una iglesia no profanada, desde julio del 36.

Francisco Botella recorda, a l’any 1975, aquells moments d’entrada a Andorra:

A lo lejos, un campa­nario. El paisaje era maravilloso y el sol ya daba colorido. . . . El Padre se reía y estaba feliz. . . . Rezamos el Rosario juntos con el Padre. Rezando el Rosario entramos, a las nueve de la mañana del día dos de diciembre, en San Julián, primer pueblo de Andorra.

I Pedro Casciaro, un altre dels expedicionaris recorda també l’any 1975:

Al amanecer, la contemplación del apacible pueblecito de Sant Juliá nos hizo acabar de comprender que había terminado la prolongada pesadilla del paso de los Pirineos: que finalmente éramos libres. En acción de gracias, una vez que nos quedamos solos los de nuestro grupo, el Padre volvió a incoar la Salve -esta vez en voz alta-, que todos recitamos pausadamente, con profundo fervor y gratitud a la Virgen. Encauzaba así el Padre nuestra alegría en este acto de amor a nuestra Madre que, una vez más, había manifestado su misericordia con la Obra.

Tomamos algo caliente, un café, al encontrar un bar a la entrada del pueblo. A continuación buscamos la Iglesia.

Els tres textos citats anteriorment es poden trobar ampliats en el llibre “El pas dels Pirineus” de Jordi Piferrer, Pagès editors, Lleida 2012, pàgs. 132 a 137.

– Adjuntem un vídeo d’una entrevista amb l’escultora Rebeca Muñoz.

Celebrarem aquest 75è aniversari amb els següents actes:

Acte 1: de 12.00 a 12.45

Benedicció d’una escultura de sant Josepmaria a l’església de Sant Julià de Lòria. Oficiaran la cerimònia l’Arquebisbe d’Urgell, Mons Joan Enric Vives i el Prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría.

Hi haurà dos tipus d’invitació:

a) Per entrar a l’església, amb una capacitat de 400 persones.

b) Els que no puguin entrar a l’església, podran seguir la cerimònia -en directe i a través d’una pantalla gegant- des de l’Auditori Claror situat a la Pça. de la Germandat, de Sant Julià de Lòria, amb capacitat per a 520 persones, a 200 metres de l’església (3 minuts caminant).

Acte 2: de 16.30 a 17.30

VI Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus, amb el títol “El pas de sant Josepmaria per Andorra, l’any 1937”

Local: Centre de Congressos d’Andorra la Vella, situat a la Pça. del Poble d’Andorra la Vella, amb capacitat per a 920 persones.

Faran breus parlaments: Mons. Joan Enric Vives (arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra), autoritats del Govern d’Andorra i del Comú d’Andorra la Vella, així com el president de la “Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra “.

A continuació, es passarà un vídeo -de 17 minuts de durada- amb testimonis orals sobre sant Josepmaria i el Pas dels Pirineus, en el qual intervenen: Mn. Lluís Pujol (antic rector d’Andorra la Vella), Mn. Joan Porta (antic rector de Pallerols de Rialb), D. Juan Jiménez Vargas (un expedicionari de l’any 1937), Josep Cirera (guia de l’expedició de 1937).

Finalment, Mons. Javier Echevarría parlarà dels seus records sobre sant Josepmaria, el pas dels Pirineus i Andorra.

La cloenda de la VI Jornada serà a les 17.30, a càrrec de l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives.

Acte 3: Caminada nocturna, de l’1 al 2 de desembre

Reviurem l’última etapa del camí que féu sant Josepmaria la nit de l’1 al 2 de desembre de 1937, des de les Roques de la Caubella (Cal Roger) fins a Sant Julià de Lòria.

Sortirem de Cal Roger a les 12 de la nit del dia 1 de desembre i arribarem a Sant Julià de Lòria a les 8 del matí del 2 de desembre. Informarem amb temps del lloc de reunió.

En arribar a Sant Julià de Lòria, serem obsequiats amb un bon esmorzar.

Es lliuraran records de participació.

Notes importants

– Per assistir als actes és necessària invitació personal. Per això, a través d’aquesta web podeu fer ja la vostra subscripció, diferenciant l’assistència al matí (acte 1), a la tarda (acte 2) i a la Caminada nocturna de l’1 al 2 de desembre (acte 3).

Les invitacions es podran recollir el 17 de novembre a Pallerols a la Festa de la Trobada de la Rosa. Les altres s’enviaran per correu postal.

– En posteriors notícies anirem donant més informació sobre hotels, restaurants, aparcaments, viatges organitzats, etc.

– El dia 1 de desembre hi haurà -a l’església de Sant Julià de Lòria- dues misses (pròpia de sant Josepmaria) en acció de gràcies: Una a les 13.15 i l’altre a les 19.30.