Necessitem Voluntaris i Amics de Pallerols

El 12 d’abril es compliran 15 anys de l’inici de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

En aquell dia, un grup d’amics férem una excursió per descobrir la zona del Baridà (la casa amb les seves bordes) per on l’expedició en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà passà el dia 30 de novembre de 1937.

A partir d’aquest dia vàrem organitzar més sortides, acompanyats de persones del territori, per descobrir els camins, desbrossar-los i senyalitzar-los.

Així es fou formant un grup de treball fins a constituir l’actual Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, que actualment ja compte amb milers de simpatitzants de tot el món.

L’acta d’aquell dia, que es conserva als nostres arxius, diu així:

Assistents: Jordi Miralbell, Jordi Pérez, Jaume Arnau, Octavio Rico, Ignasi Forcada, Jaume Prenafeta, Ramon Bosch, Jaume Catalan, Josep Antoni Navés i Jordi Piferrer.

1. Anàrem a la Borda de Conorbau -també anomenada Bordeta “espatllada” de Baridà- on sant Josepmaria va descansar el dia 30 de novembre de 1937. Sortírem de Noves de Segre a les 11,45 del matí i arribàrem a la casa de Baridà a les 13,15. Després continuarem fins a la Borda de Conorbau a on arribàrem a les 14,15. A les 16,45 estàvem de tornada a Noves de Segre, on hi dinàrem.

2. Jordi Miralbell va descobrir les runes de la Borda de Conorbau, on sant Josepmaria hi va descansar el dia 30 de novembre de 1937, de manera que la tenim ben localitzada.

3. Segons els germans Jesús i Francesc Bentanachs -antics amos de Baridà i que ara viuen a Noves de Segre- els Cortals de Baridà estan formats bàsicament per tres construccions: a la part més baixa, la casa de Baridà; una mica més amunt, la Bordeta de Baridà; i encara més amunt, la Bordeta “espatllada” de Baridà o Borda de Conorbau. Des d’aquí es veu La Seu d’Urgell i la casa de Conorbau, que també era dels de Baridà.

4. Després de dinar, baixàrem cap a Pallerols, visitàrem l’Església i la Rectoria, i es va constituir el primer grup de treball que seria l’inici de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

– Animem a molta gent que us feu Amics de Pallerols, Socis i Voluntaris, ja que són moltes les activitats a realitzar i necessitem més col·laboradors.