Deu seminaristes de tres continents visiten Pallerols

Els dies 18 a 23 de maig de 2013, un grup de seminaristes de diferents llocs del món, que actualment estudien a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra, a Pamplona, van passar uns dies de convivència i de formació a la Cerdanya. Durant els anys que estan estudiant a la Universitat de Navarra, aquest nois viuen a la Residència Sacerdotal Bidasoa, que està dirigida per l’Opus Dei.

Aprofitant els dies que passaren a la Cerdanya volgueren visitar els llocs més emblemàtics per on passà sant Josepmaria Escrivà en el seu camí cap a Andorra, a la tardor de l’any 1937.

Els acompanyaven dos sacerdots de la residència Bidasoa: el director, Mn. Enrique Borda i un altre sacerdot, Mn. Miguel Brugarolas.

Entre els assistents hi havia dos diaques: Joseph Kalungi, d’Uganda, i Saturnino Cruz, de Guayaquil (Equador) i altres seminaristes: Alan Vieira do Nascimento, de Brasil; Carlos Ernesto Mairena, de Nicaragua; Freddy Arigo Llerena Guerrero, d’Equador; Jesús Colquepisco Chumpitaz, de Perú; Josué Dong Bian, de Xina; i tres de El Salvador: José Daniel Mejía, Pedro David Castro Hernández i Ulises Rolando Mendoza.

Per part de l’Associació, els acompanyaren Agustí Gómez i Jordi Piferrer

Cap a les 12 del migdia del dia 19 arribaren a Peramola, on visitaren el paller i la casa on nasqué “Mateo el lechero”. A continuació anaren a Pallerols, on visitaren la rectoria i tot seguit celebraren missa a l’església. Acabada la missa pujaren a la Cabana de Sant Rafel, on dinaren.

A la tarda se’n tornaren a la casa on vivien, a la Cerdanya.

El dia 20 volgueren visitar la Ribalera, però una forta pluja impedí d’arribar-hi. A la vista de la inclemència del temps anaren a Fenollet, on visitaren el corral on sant Josepmaria passà el dia 29 de novembre, celebraren missa a la capella de la casa, i tot seguit feren un bon dinar preparat per la Rosa, la mestressa de Fenollet.

El dijous 23 foren rebuts per l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives, i a continuació celebraren missa a l’església de Sant Julià de Lòria, a l’altar barroc on hi ha l’estàtua de sant Josepmaria. Després s’acostaren al Mas d’Alins, per on l’expedició de l’any 1937 entrà a Andorra. Per la tarda s’arribaren fins a Andorra la Vella y Escaldes-Engordany visitant els llocs on sant Josepmaria sojornà els dies 2 al 10 de desembre de 1937.

Aprofitaren totes les visites que feren, per llegir els documents històrics continguts en el llibre “El pas dels Pirineus”, de Jordi Piferrer, Pagès editors, Lleida-2012.

Tot plegat, uns dies inoblidables per aquests seminaristes -vinguts de terres llunyanes- que volgueren passar uns dies seguint les petjades de sant Josepmaria en el seu camí cap a Andorra.