Un camino con historia que vale la pena recorrerlo

Hoy os proponemos repasar unos cuantos comentarios que han sido publicados en esta web y que fueron escritos por algunos participantes a las Caminatas, desde el verano pasado hasta hoy. Los copiamos en el mismo idioma en que fueron escritos.

– Senzillament impressionant! Durant la caminada vàrem poder gaudir d’unes vistes magnífiques i experiències inoblidables. Des de Pallerols a Andorra vam poder reviure aquella primera expedició del 37. (Jordi Mòdol – Lleida)

– Ha sido un camino impresionante y me ha gustado mucho. Me gustaría repetirlo el año que viene. Lo que mas me ha gustado han sido las vistas que se podían contemplar desde las cimas que subíamos: impresionantes. Muy bien todo y un camino un poco duro pero estupendo. A ver si el año que viene lo repetimos con mas gente. (Nacho Vilanova – Valencia 2008)

– Tot i que es un camí llarg i una mica dur, val la pena fer-lo per tot el que veus i aprens durant el camí. (Roger – Lleida 2008)

– El paso de los Pirineos que he hecho, en un ambiente internacional, estuvo lleno de significados que trascienden un simple paseo de montaña. Toda una historia acompaña cada paso que se da en esta caminata. El recuerdo de la expedición de 1937 se convierte en una prueba muy real: un poco como si se «reviviera» lo que sucedió. Era mi primera ascensión real en montaña, porque en mi país, el Congo (África), las montañas se encuentran en la parte Este (a más de 2000 Km. de la capital, donde yo vivo). He hecho este paseo pensando en esta parte de la República Democrática del Congo que está actualmente en una situación tremenda de guerra. (Jean-Paul Muteba – Congo)

– Disfruté mucho en el Paso de los Pirineos. Pienso que la primera etapa era un poco vertical y por eso hay que hacer un poco ‘warm up’ (ejercicios de calentamiento) antes de subir. Aunque estoy en bastante forma casi tenía calambres. De todas maneras fue muy bueno. (Odilon Dizon jr – Kenia)

– Esta caminata ha sido una experiencia que merece repetirse. Desde el punto de vista de un montañero o deportista, creo que vale la pena hacer este fantástico recorrido. Como cristiano que soy quiero decir que esos días han sido una buena recarga de pilas. De vez en cuando hace falta vivir situaciones como las que pasé para mejorar mi vida. Solo añadir que recomiendo a cualquier persona a pasar por esas montañas. (José González Ivars – Valencia)

– El dia que vam anar a la Cova del Corb i a Pallerols, encara que feia una calor increïble (i més per ànimes alemanyes…), vam aconseguir arribar als nostres objectius. Va ésser una excursió molt entranyable. Les noies molt contentes. Os desitgem que seguiu amb tanta il·lusió la promoció d’aquestes rutes. Segur que tornarem. (Mercè Vidal – Munich, Alemanya)

– La experiencia vivida en «El paso» ha sido emocionantísima. Todo hay que decirlo: els catalans ho fan tot molt bé. El trabajo que habéis y continuáis haciendo es de gran importancia. La ruta está perfectamente señalizada. Lo hemos pasado en grande y el ambiente de montaña es propicio al compañerismo. El grupo se quedó con ganas de más: volveremos. (Rafa Monterde – Valencia)

– Estoy muy contento de haber hecho el paso de los pirineos y por ello voy ha hacer una especie de diario recordando todas las etapas. Espero que el domingo lo tendré acabado; te lo mandaré por correo para poder colgarlo en la página web. Voy ha hacer también un video personal con todas las fotos que tengo. Te lo mandaré también para que lo puedas publicar. He visto que estáis haciendo grandes cosas en la página web y está muy bien. (Juan Marín – Valencia 2008)

– El paso de los Pirineos está muy chulo. Vale la pena bastante hacerlo. Es espectacular. (Vila – Valencia)

– El Paso de los Pirineos ha sido una experiencia estupenda, conjugando el maravilloso entorno natural, el esfuerzo deportivo y el camino «espiritual» reviviendo las vicisitudes de san Josemaría en su amor de Padre, entregado a la voluntad de Dios y al bien de los que le rodeaban. El grupo de Valencia, pese a ser muy joven, hemos revivido ese compañerismo. Nos ha ayudado a comprobar la dureza de lo que fue aquella expedición y ha sido la mejor preparación para peregrinar a Lourdes en el 150 Aniversario de las apariciones de la Stma. Virgen a Sta. Bernardette. . . . Una experiencia bellísima, deportiva y con espíritu. A repetir. (Benjamín García – Rafelbunyol, julio 2008)

– Quiero saludar a Fábio, de Brasil, y sobre todo a Arturo, de México. Fueron grandes compañeros de viaje y muy buenos conversadores. (Santiago A. – Lleida)

– Ahir amb neu i molt de fred vam fer l’excursió des de Peramola, cova del Corb i Barranc de la Ribalera. Vam seguir les indicacions del camí i vam arribar molt bé. també portàvem el llibre «Cruzando la noche», que és un complement genial. Moltes gràcies a tothom que ha col·laborat en fer assequibles aquestes rutes. Va ser un dia perfecte!!! (Gemma)

– Quedamos muy contentos de la experiencia y con ganas de repetir y ampliar el número de gente para la próxima vez. Son de agradecer -entre otras cosas- lo bien señalizado que está el recorrido, las cuerdas en la zona del Corb y del Canal de la Jaça, y los puentes. Habéis hecho un gran trabajo. (Fernando González – Club juvenil Maestranza de Málaga)

– Em va agradar molt la Caminada i vaig veure que pel nostre clan rover-guia de Scouts d’Europa pot ser una bona activitat, que nosaltres lligaríem a quedar-nos per allà d’acampada dissabte al vespre. Per l’activitat de neteja i obertura de camins m’agradaria anar 3 ó 4 al menys, jo crec que aviat podrà ser. (Pedro – Barcelona)

– Una caminada llarga i dura, però no menys increïble i que dóna ganes de tornar a fer, i així ho hem fet; doncs el nois de Lleida ja portem 3 anys seguits fent-ho, cada any amb majors èxits!!! Això promet, i de ben segur que any rera any aquest pas anirà fent-se més i més popular entre els excursionistes d’arreu. Molts ànims a tots i a seguir fen aquesta magnífica travessa. (Pere – Lleida)

– El dimecres, dia 11 de juny, vàrem fer el barranc de la Ribalera fins l’Aubenç, des de l’embassament d’Oliana fins a Santpou. Molt ben assenyalat. Gràcies. Vam deixar el cotxe a prop de la Penella, on s’acaba la pista asfaltada. D’allà vam anar pujant per la pista, passant a prop d’els Juncars, fins trobar els senyals grocs i blaus ja a prop de Santpou. És el camí marcat amb verd al llibre «Camí d’Andorra» que diu per tot-terreny. Per empalmar des de la carretera que va a la Seu, entre el Km 147 i 148. Per això, vam donar la volta, i ja de tornada en direcció Oliana es pot agafar la desviació que puja cap a Cal Jou. (Lluís Ramoneda, Miguel Pérez, Juantxo Bañares i Lluís Tusquellas)

– En el paso de los pirineos me lo he pasado bastante bien; eso sin olvidarnos de las ampollas que tenía en los pies, pero bueno sin duda ha estado muy divertido. (Edu Ballester – Valencia 2008)

– Per primera vegada participàvem a la caminada d’una part del camí de Pallerols a Andorra. Varem gaudir de veritat del camí, de la natura, de poder estar a Fenollet, de participar en un grup tan heterogeni -des de nens gairebé adolescents fins a persones que passem de la seixantena-, però tan unit al mateix temps, anant cadascú al seu ritme, però donant-nos un cop de mà si calia. La cordialitat va ser la nota predominant. Moltes gràcies per la feina que heu fet fins ara. Ens hi sumarem també amb allò que puguem. Com diu la Conxa, varem tornar oxigenats per fora i per dins. Aquest any Pallerols ha estat un descobriment per a nosaltres. (Jordi i Maria Pilar – Manresa)

– Todo fantástico: paisaje, compañía, organización… Pensábamos invitaros a una copa de cava ya que acabábamos al lado de muestra casa, pero…. Además «los de cabeza» iban a su ritmo y cuando los pillé ya estaban en la carretera. Siento que no me enteré de lo de la misa por el de Cal Guillot; hubiera venido. (Antoni Prats – Barcelona)

– El passat dia 12 de gener, un grup d’una dotzena de persones de totes les edats vam participar a una caminada de Juncàs a les Masies de Nargó. Va ser un recorregut caracteritzat, al meu parer, per la bona senyalització dels senders, el bon estat físic que requereix per als qui s’hi apunten per primer cop (és d’unes 5 hores de durada), i l’excel·lent coordinació per part dels organitzadors. També va ser interessant el contrast per al caminant de passar d’un paisatge més aviat tardorenc a un altre de completament emblanquinat per la neu. A més, es va escaure que vam poder gaudir d’unes bones temperatures. Tot plegat em va deixar un bon tast per tornar-hi. Aquest cop hi vaig anar sol, però la propera vegada hi duré la meva dona. Una caminada el 100% recomanada a tots els amants de la natura. (Josep Vilaseca – Solsona)