Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
25 nois de Catalunya i Andalusia, de Pallerols a Andorra en 5 dies

Un any més, un èxit de participació i organització


Dels dies 24 a 29 de juny de 2022 un grup de 25 persones han fet un any més el recorregut des de Pallerols de Rialb fins a Andorra en 5 dies. Ens ho explica un dels participants, el Pau Piqué i Ayala.

 

"Aquest any, en la 14a edició del Pas dels Pirineus, dos clubs juvenils de l'Opus Dei, un de Lleida (Raier) i un de Màlaga (Maestranza) ens hem disposat, un cop més, a seguir les petjades de sant Josepmaria i travessar els Pirineus, des de Pallerols fins a Andorra, emmirallant així la dura expedició que va haver d'emprendre el sant sota unes circumstàncies paoroses. 

 

En el 85è aniversari de la cerca de la llibertat de sant Josepmaria i els seus acompanyants, ambdós clubs -formant un total de 25 persones- hem recorregut en un període de 5 dies i 5 nits una distància de 85 km, que compta amb un desnivell acumulat d'uns aclaparadors 4.000 metres positius. Alguns dels participants d'aquesta tradicional caminada repetien per segona o fins i tot per tercera vegada. Els primers dies ens guià en Toni Cucurull, home de proximitats que es coneixia la travessia com el palmell de la seva mà.  

 

Tot començà el capvespre del 24 de juny, a Pallerols. En Ramon Camats ens va fer una visita guiada per l'Església de St. Esteve, on sant Josepmaria passa la nit del 21 al 22 de novembre i on la matinada trobà la mítica Rosa de Pallerols. Més tard, vam dormir amb sacs de dormir a la rectoria.

 

L'endemà, 25 de juny, vam baixar cap a Peramola, on vam començar la 14a edició del Pas dels Pirineus. Primerament, vam passar per la Roca del Corb, després, Mossèn Lluís Pons va celebrar la Missa al barranc de la Ribalera i finalment vam pujar la muntanya d'Aubenç, on vam acampar aquella nit en una esplanada amb tendes de campanya. 

El pla de cada dia era llevar-se d'hora --cap les 6-7 del matí, quan encara feia fresca— i esmorzar el que teníem a les furgonetes. El dia 26 de juny (festa de sant Josepmaria) vam recollir les tendes i ens vam disposar a continuar el descens d'Aubenç fins arribar a Can Fenollet, on la Rosa ens va cuinar uns macarrons exquisits amb una suculenta crema catalana de postres que van deixar els malaguenys qüestionant la seva pròpia gastronomia. Aquella tarda vam retornar a la civilització, celebrant Mn. Lluís la Missa a Organyà; i ja de nit vam acampar al Càmping Gran Sol, amb un sopar on tots els participants vàrem menjar d'allò més bé. 

 

El dia següent, 27 de juny, vam pujar la muntanya d'Ares i celebràrem la Missa a l'església  de Noves de Segre, un poble petit però formós, tanmateix. Aquella nit vam tornar a dormir al Càmping Gran Sol, i l'endemà, 28 de juny, vam pujar per la Collada de la Torre amb una rapidesa considerable. Després de jugar un partit de futbol a l'esplanada (victòria del Raier, és clar), vam fer una barbacoa amb l'assistència de Paco Penella, que va permetre que aquella nit, a una alçada de 1.800 metres, poguéssim dormir la mar de bé. El nou guia, Joan Carles Pujol, va substituir al muntanyenc Toni Cucurull, i el dia 29 de juny vam superar el complicat pas de la Cabra Morta. Finalment, després d'un matí de pujades i baixades, vam poder acabar el Pas dels Pirineus, arribant a Sant Julià de Lòria, Andorra, cap a les tres de la tarda. 

 

Han estat uns dies que -malgrat la dificultat del recorregut- no ha minvat en cap moment l'ambient alegre i afable de la convivència, fins i tot en els moments més feixucs de la travessia; uns dies de debats, de cançons, de virolais, de calor, de fred, de nectarines … però sobretot, uns dies per recordar la llegendària travessia que sant Josepmaria i els que l'acompanyaven van fer, fa 85 anys, en cerca de la llibertat.

 

I ara, cap a la 15a edició!" 

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612