Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
Ha mort Miquel Bach, de Peramola
Un home treballador i senzill, expert coneixedor de tots els camins i racons de Peramola

El nostre amic Miquel Bach Porredon va morir a Peramola el passat 22 de gener. Havia nascut el 22 d'abril de 1953.

El Miquel era fill del Paco Bach Puig (1920-1977) i nét de l'Antoni Bach Pallarès, el "Tonillo" (1887-1967).

Com sabem, el "Tonillo" apareix moltes vegades els dies 19 a 28 de novembre de 1937 acompanyant a sant Josepmaria Escrivà quan, degut a la persecució religiosa de l'època, féu estada a les terres de Pallerols de Rialb i Peramola en el seu camí d'evasió cap a Andorra. La nit del dia 19 apareix per primer cop quan porta el grup de fugitius des del Pont de Peramola al Paller de Peramola. Més tard apareix vàries vegades a la Cabana de Sant Rafael i a la Ribalera.

El seu fill, en Paco Bach -que l'any 1937 tenia 17 anys-, apareix la matinada del dia 20 de novembre de 1937 acompanyant a sant Josepmaria des del paller de Peramola fins a Cal Vilaró, una casa del nucli de Pallerols. En el Diari del dia 20, José María Albareda escriu:

"Por mediación de Paco Bach, que regresa a Peramola (el día 20), el Padre hace llegar una carta a los tres que la noche anterior no habían llegado porque se perdieron. Esta es la carta.

En los montes de Rialp, a 20 de nov. de 1937.

Os supongo hechos migas, después de la nochecita toledana que habréis llevado. Todo lo que vale cuesta: además, si queréis, ni un paso de los vuestros será infecundo.

En fin: dejémonos de filosofías, y aprovechad bien la paja —nada de comérsela, ¿eh?— y dormid sin hacer caso del tropel de ratas que os saldrán a saludar.

Estamos muy contentos: agradecidísimos a estos buenos amigos de aquí: y lamentando que no hayan venido nuestros buenos amigos de Madrid (José María, Alvaro y los demás).

Comed bien y no os olvidéis de D. Manuel.

Recuerdos de estos dos.

Os abraza.

Mariano.

Hasta mañana.

A Paco, el muchacho que os entregará esta nota, a ver si le hacéis un retrato, un dibujo, en el que esté bien majo."

Va ser Miguel Fisac qui va fer aquest dibuix, com recorda Francisco Botella en un escrit de l'any 1975.

En una entrevista filmada l'any 1970 el Paco explica que ell va portar a sant Josepmaria, des del Paller de Peramola fins a Cal Vilaró, passant pels següents llocs: "Font del Caner, Costa del Camp, Baró i Vilaró".

Per ampliar coneixements sobre la família del "Tonillo" en relació a sant Josepmaria podeu llegir les pàgines 36 a 43, 196-197, i 230 a 232, del llibre Camino de Liberación.

Per acabar, manifestar la gratitud que devem al Miquel per l'exemple de la seva vida: treballador, senzill i discret, amable, amic fidel, generós. Coneixedor de tots els indrets de Peramola ens ajudà a descobrir camins i racons d'aquestes muntanyes que han enriquit els nostres coneixements sobre les terres de Pallerols i Peramola.

Esperem oferir ben aviat una Missa per ell, a Pallerols, que mirarem si pot ser el dissabte 12 de febrer, a les 17:30 hores.

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612