Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Caminada integral d'un grup de Girona
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Caminada integral d'un grup de Girona  Caminadas - La Totalitat de la ruta    
Un repte a superar: fer el Camí d'Andorra en menys de 28 hores    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (8)

imagen1
     
Els tres expedicionaris que feren la ruta completa del Camí d’Andorra. D’esquerra a dreta: Jordi Requena, Josep Maria Ripoll i Quim Cassany      

 

El cap de setmana del 31 d'agost al 1 de setembre, un grup de Girona varen aconseguir dur a terme un repte que feia temps que tenien al cap: fer la ruta integral del "Camí d'Andorra", sencera i d'una sola tirada.

En Josep Maria Ripoll, cap de l'expedició, ens envia una fixa tècnica del recorregut que serà de gran utilitat per altres expedicions que vulguin fer el Camí d'Andorra d'una tirada.

En aquest sentit, aquesta caminada constitueix una referència per altres expedicions semblants. Aquest grup ha establert un rècord de 28 h 35 minuts, des de l'inici del camí al Pont de Peramola -a la sortida d'Oliana- fins l'església de Sant Julià de Lòria (Andorra).

Els caminants han estat:

Josep Maria Ripoll, Jordi Requena i Quim Cassany, que van fer tota la caminada; Salva Lorda, que va abandonar a la casa de Torrent, al Km 22, però que va fer a peu alguns trams més, acompanyant als caminants, i sobretot va ajudar a Xavier Bosch en les tasques d'avituallament, tema fonamental per a l'èxit de l'expedició.

Al final de l'àlbum de fotos, adjuntem un perfil del recorregut, amb distàncies, desnivells i temps emprats, realitzat per en Josep Maria Ripoll.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
La primera pujada és a l’ermita de la Mare de Déu de Castell•llebre (Km 1). D’esquerra a dreta: Quim Cassany, Jordi Requena i Josep Maria Ripoll
 - La primera pujada és a l’ermita de la Mare de Déu de Castell•llebre (Km 1). D’esquerra a dreta: Quim Cassany, Jordi Requena i Josep Maria Ripoll
   
   
     
Avituallament a Pallerols (Km 13). D’esquerra a dreta: Xavier Bosch, Jordi Requena, Quim Cassany, Salva Lorda i Josep Maria Ripoll
 - Avituallament a Pallerols (Km 13). D’esquerra a dreta: Xavier Bosch, Jordi Requena, Quim Cassany, Salva Lorda i Josep Maria Ripoll
   
   
     
A la sortida de la casa de Torrent (Km 21)
 - A la sortida de la casa de Torrent (Km 21)
   
   
     
Arribant a la muntanya del Corb (Km 23)
 - Arribant a la muntanya del Corb (Km 23)
   
   
     
En Quim pujant la canal de la Jaça, a Aubenç (Km 30)
 - En Quim pujant la canal de la Jaça, a Aubenç (Km 30)
   
   
     
En Jordi al tram final de la canal de la Jaça
 - En Jordi al tram final de la canal de la Jaça
   
   
     
En Jordi i en Quim a la baixada d’Aubenç (Km 37)
 - En Jordi i en Quim a la baixada d’Aubenç (Km 37)
   
   
     
Un reconfortant necessari, a Fenollet (Km 47)
 - Un reconfortant necessari, a Fenollet (Km 47)
   
   
     
En Quim travessant el riu d’Aravell (Km 77)
 - En Quim travessant el riu d’Aravell (Km 77)
   
   
     
Els sembrats s’han menjat el camí ramader d’Aravell
 - Els sembrats s’han menjat el camí ramader d’Aravell
   
   
     
Als cortals de cal Roger (Km 85). Al fons, el camí que han deixat enrere
 - Als cortals de cal Roger (Km 85). Al fons, el camí que han deixat enrere
   
   
     
L’última pujada cap al Mas d’Alins, a Andorra
 - L’última pujada cap al Mas d’Alins, a Andorra
   
   
     
Ja en terra andorrana. Al darrere, el Mas d’Alins (Km 94)
 - Ja en terra andorrana. Al darrere, el Mas d’Alins (Km 94)
   
   
     
L’equip al complet a Sant Julià de Lòria (Km 100). D’esquerra a dreta: Salva Lorda, Jordi Requena, Josep Maria Ripoll, Quim Cassany i Xavier Bosch
 - L’equip al complet a Sant Julià de Lòria (Km 100). D’esquerra a dreta: Salva Lorda, Jordi Requena, Josep Maria Ripoll, Quim Cassany i Xavier Bosch
   
   
     
El perfil del Camí d’Andorra
 - El perfil del Camí d’Andorra
   
   
     
Dades generals del recorregut
 - Dades generals del recorregut
   
   
     

 

Adjuntem dues magnífiques cròniques de Jordi Requena i Quim Cassany, que mostren les seves valuoses experiències de la caminada.

 

Crònica d'en Jordi Requena

Ànims, que ja queda poc!

Aquestes van ser les considerades paraules que molt amablement ens van dedicar un grup d'excursionistes que ens varem creuar passat l'ermita de Castell-llebre, aproximadament al km 1 de la nostra aventura. Evidentment, desconeixien la cruel ironia de les seves paraules, ja que  tot just acabàvem de començar una marxa que ens esperava amb 100 km de distància per recórrer. La dificultat però, no només romandria en la distància, sinó també en els imponents i simpàtics 6.000 i escaig metres de desnivell positiu repartits entre camins més propis de fugitius que de marxants avesats a la muntanya.

El grup d'intrèpids estava format per: en Xevi Bosch, sense qui no hauríem pogut acomplir el repte gràcies a què ens anava acompanyant amb el cotxe per fer-nos d'indispensable avituallament mòbil en diferents punts del recorregut; en Josep Mª Ripoll, autèntic senglar de la muntanya, impulsor i enginyer de la proposta; en Salva Lorda, veu de l'experiència en curses de resistència; en Quim Cassany, que en menys d'un any ha estat capaç d'endinsar-se exitosament al món de les curses de muntanya; i un servidor, Jordi Requena.

L'expedició va començar amb una inesperada visita al poble de la Cellera de Ter, a causa de l'oblit d'en Josep Maria, de la bossa amb tots els estris, segurament pels nervis. Després ens va dir que havia estat un dels únics cops de la seva vida que havia preparat la bossa la nit abans per no deixar-se res, i senzillament l'endemà s'ho va deixar tot; tota la bossa al carrer, davant la porta de casa seva. Evidentment dues hores més tard estava tot al mateix lloc on ho havia deixat (avantatges de viure en un poble).

Varem poder començar a emprendre el camí des del pont d'Oliana a  les 11 del matí tal i com estava previst. Vint-i-vuit hores després finalitzàvem el recorregut en arribar a Sant Julià, havent passat per llocs tant emblemàtics de la ruta del Camí d'Andorra com son: el poble de Peramola, Pallerols, la casa del Corb, la casa d'Aubenç, Fenollet, on ens esperaven uns encoratjadors macarrons casolans calents per sopar, el coll de Santa Fe, el coll de l'Ares, la collada de la Torre, el coll de la Cabramorta, Mas Alins i finalment Sant Julià de Lòria, completant íntegrament la caminada del Camí d'Andorra.

Al llarg del camí ens anaven esperant mil i un obstacles per superar: camins inundats, ponts trencats, trams poc o gens traçats, barrancs per enfilar, tot per acabar-ho d'amanir amb el cansament acumulat i la fred i la son de la nit. Haig de reconèixer que els moments més durs a nivell personal els vaig experimentar al coll de l'Ares, on després d'arribar d'una pujada digna de cursa de kilòmetre vertical, ens esperava un fort vent fred poc habitual a l'estiu, la companyia del qual varem compartir durant bona part del camí de baixada.

Podria passar que la nostra aventura no fos sinó el tret de sortida que inspiri altres intents per superar la marca de 28h. Espero que aquest curt relat de la nostra experiència, pugui servir per encendre la motivació d'aquells audaços que vulguin intentar-ho. Penso que la proposta és suficientment engrescadora... els 100 km íntegres del Camí d'Andorra en menys de 28h... el repte està llençat.

 

Crònica d'en Quim Cassany

Una vegada acabada l'aventura puc assegurar que la ruta del Camí d'Andorra és un món a part en relació a les convencionals marxes de resistència. Es tracta d'una caminada d'uns 100 km que t'has de guanyar d'1 en 1, on hi ha quilòmetres planers poc traçats que es fan més lents que quilòmetres verticals. I és que s'ha de tenir en compte que es tracta d'una via d'escapatòria cap a Andorra de fugitius i que, per tant, el camí més fàcil i ràpid no és, en general, l'opció correcte.

Amb això tampoc vull espantar a ningú perquè, al cap i a la fi, les imatges i sensacions que et queden passats uns dies seran les d'aquests moments més viscuts. I, de fet, es podria dir que la gran concentració d'aquests trams planers més complicats es desenvolupen del km 70 al 80, un cop superat l'Ares. Per fer-vos una idea, entre les dificultats d'aquest tram s'hi troben rius els quals has de travessar posant peu a l'aigua, camps de blat de moro d'un quilòmetre de llargada que no et deixen altre opció que creuar-los pel mig (i que si es fa amb la rosada de la Cerdanya, el resultat és equiparable al de tirar-te a una piscina) i immensos camps on les plantes altes i humides et poden acabar de remullar totes les zones que havies aconseguit mantenir seques. Per aquests motius aquí ve una recomanació per a tothom qui s'animi a fer-ho: en el tram de Cal Pallarès a Can Grau canvia't el calçat, de forma que no hagis de fer els últims pics amb els peus ben xops.

Ara, entrant en un terreny més personal, m'agradaria comentar les dificultats que m'hi vaig trobar al llarg de les 28 hores fent un repàs per sobre de tot el recorregut. En el meu cas, els primers 50 km em van passar volant, les hores baixaven que ni te n'adonaves. Haig de reconèixer, però, que gran part del mèrit el tenien els macarrons que sabia que ens esperaven a Fenollet. D'aquesta primera meitat de la ruta el que és obligatori destacar és la pujada a la casa d'Aubenç: una pujada de més de 600 metres positius amb un parell de quilòmetres.

A la segona part de la ruta és on em van començar a aparèixer tots els mals, principalment un fort dolor a la planta dels peus, però que no impedirien seguir tirant endavant. El principal culpable? L'Ares. Ja era completament fosc quan el començàvem a enfilar, i en el fons ho agraíem, ja que feia que no veiéssim tot el que encara quedava per fer el cim. Per qui no l'hagi fet mai, l'Ares és una muntanya que entre les seves principals característiques hi ha que gran part de la pujada és pedra solta, el que implica que una passa mal feta et tira un parell de passes cap avall (l'altre característica seria que en uns 3 km puges més de 900 metres). Un cop dalt de l'Ares vam cometre un error important: parar a descansar. No ens en havíem adonat fins al moment perquè havíem estat fent un gran esforç a la pujada, però el fet és que la temperatura havia baixat força considerablement. De fet, potser estàvem a uns 10-12 graus, però la meva sensació tèrmica era de -20 graus. Aquest descans tant el van agrair les nostres cames com el van maleir les nostres defenses. Bé, menys les d'en Salva que anava tan tranquil amb màniga curta. A partir d'aquí ens esperava una llarga baixada que faríem caminant, on l'únic visible seria la llum dels nostres frontals i la llum de les moltes estrelles que ens acompanyaven aquella nit.

Un cop acabat el descens i superats els 10 km de Cal Pallarés a Can Grau (que ja he comentat al principi) ja només queden els 20 últims quilòmetres fins a Sant Julià de Lòria. El problema més important d'aquests darrers quilòmetres són totes les hores que ja portaves a sobre, les cames ja estaven adolorides i sobretot els peus que ja es queixaven més, cosa que em dificultava baixar a bon ritme les zones més tècniques. A les últimes pujades hi ha forts pendents, però són de força bon fer comparat amb Aubenç o Ares, fet que facilitava molt les coses a aquestes alçades.

Com a conclusió, podria dir que per mi la principal dificultat de la ruta han estat els forts desnivells amb molta pedra (que es traduïa amb un fort mal als peus), les 28 hores (més del doble del meu màxim d'hores caminant) i el fred que he passat a la nit. Cal dir que les dificultats que haguessin pogut aparèixer són moltes més (gana, set, més cansament al portar més pes...) si no hagués estat per en Xevi, que ens va fer d'avituallament a uns 10 punts del recorregut amb tot el que necessitàvem i més. Aquests avituallaments eren imprescindibles per a continuar endavant fins al final i no deixar-ho córrer. Gràcies Xevi!

Ja per acabar, m'agradaria agrair a en Josep Maria, en Salva, en Jordi i en Xevi per convidar-me a aquesta aventura. I també animar a tothom qui li agradi la muntanya a fer-ho o, millor encara, a superar les 28 hores, que es pot fer bé amb una bona planificació i entrenament. Nosaltres ja tenim ganes de tornar-hi per baixar alguna hora al cronòmetre!

 

Notes

1. Respecte les zones del Km 75 al 80, des de la Borda del Riu fins al Golf d'Aravell, hem de dir que els propietaris d'aquesta zona han ocupat i sembrat l'antic camí ramader paral·lel al riu d'Aravell que dificulta l'avanç per aquest antic camí. Estem en tràmits per a què desbloquegin aquest camí ramader, ja que d'altra forma hauríem de donar una volta considerable per altres camins nous que s'han fet després.

2. Podeu tenir més informació a: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5205226

3. Mira també el recorregut des d'helicòpter: http://www.pallerols-andorra.org/video.asp?ART_ID=450&idioma=es
   
 
 
   

 8 Comentaris
   
  Autor Manu Cardona | 21/10/2013
   Comentari Moltes felicitats per la fita i moltes gràcies per la informació. I visca Tramuntana, Tempir, Bell-lloc...

Ripi, Reca, Salva, etc, aunque no sea el recorrido que hizo San Josemaría, ¿pensáis hacerlo alguna vez en sentido contrario?
   
  Autor javier vivas | 18/09/2013
   Comentari Homérico, en dos palabras impre-zionante.
He realizado el recorrido a través del track en el wikiloc y he batido un nuevo record, en tres segundos he ido y he vuelto con la ayuda de un ratón.
   
  Autor Jean-Paul MUTEBA | 17/09/2013
   Comentari Hace unos anos, hice solo un trozo del camino… ¿Hacerlo todo en 28 horas? Un record de la gent de Girona. Som-hi, homes! Mejores recuerdos a Jordi P de seguir atraer gente a este camino y su historia. Recuerdos también à Quim, Salva y todos de Bell-lloc y Tempir que me trataron fenomenal! Un fuerte abrazo desde Kinshasa en Congo (África).
   
  Autor JM Torné | 16/09/2013
   Comentari Antonio, si necessites alguna cosa relativa a tracks del Cami d'Andorra t'ho puc facilitar. Ara bé, a l'usuari 'etseiber' de wikiloc trobaràs molts tracks sota el tag: 'CAMI D'ANDORRA'

Fins aviat!
   
  Autor Mercè B. | 16/09/2013
   Comentari Mil gràcies als components d'aquesta Caminada. Tant de bo aquesta crònica i les fantàstiques fotografies, engresquin a molta gent !!!
   
  Autor mercedes | 15/09/2013
   Comentari muchas felicidades que podais hacer muchos mas con tanta alegria y esfuerzo.
mercedes
   
  Autor Antonio Parra | 15/09/2013
   Comentari Antes de iniciar en el foro de Montaña de corredors.cat un hilo sobre el recorrido que habéis efectuado, me interesaría que me aclaraseis algunos detalles.
1. Todas las fotos son diurnas. ¿Dormisteis en algún punto del recorrido? 2. Si es así, ¿contabilizáis las horas de descanso en el registro de 28 horas?
3. ¿Dónde puedo descargar track y mapa del recorrido?
   
  Autor tino morales | 15/09/2013
   Comentari Muchas Felicidades a todos los que habéis participado en este bonito y espectacular evento, especialmente a los 3 caminantes. Muchas gracias por vuestros escritos ya que nos hacéis partícipes a los que nos metemos en la web como si caminásemos a vuestro lado con las piernas destrozadas y la alegría de haber caminado 28 horas para hacer el camino que hizo San Josemaria. GRACIAS CHICOS!!!
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Sant Julià de Lòria, 14 setembre de 2013
©2013. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612