Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > D'Eslovènia a Pallerols i Andorra
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
D'Eslovènia a Pallerols i Andorra  Caminadas - La Totalitat de la ruta    

Sis dies viscuts intensament en contacte amb la natura i experimentant l'esforç dels que travessaren aquestes muntanyes fugint de la persecució

   

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (14)

imagen1
     
A l’Oratori de Canòlich, abans d'arribar a Sant Julià de Lòria      

Del 24 al 28 de setembre de 2021, un grup de nois d'Eslovènia acompanyats pel sacerdot de l'Opus Dei Mn. Feliu Torra, que des de fa anys viu en aquell país, va fer pràcticament tot el Camí d'Andorra. Molts d'ells estan a la Residència Pristan, de Ljubljana (Eslovènia).

Ens envien aquesta crònica:

"T'imagines fer aquest camí de nit? Seria una bogeria." S. Josepmaria i els seus acompanyants varen recórrer aquest camí l'any 1937. Durant uns freds dies del final de la tardor durant la guerra civil espanyola aquest grup es va decidir a seguir secretament aquest camí muntanyós a través dels Pirineus, per arribar fins a la seguretat d'Andorra. El nostre grup de joves a final de setembre no vam ser perseguits amb armes i no vàrem caminar de nit; però vàrem aconseguir experimentar part del cansament i comprovar com n'és de perillós el camí travessant els Pirineus, que varen recórrer sant Josepmaria i el seu grup.

Tot seguit la crònica quasi periodística del Niki.

24 de setembre

Després d'un viatge "mogut" fins a Venècia vàrem volar fins a Barcelona. Feliços i plens de bones expectatives després d'haver fet el primer pas, arribar a Barcelona. Amb una furgoneta vàrem anar fins a Oliana. La primera parada va ser per veure el pont de Peramola on l'any 1937 una part del grup va començar a caminar, després de baixar de l'autobús de línia que anava a la Seu d'Urgell. Abans vàrem recollir un jeep per arribar als llocs més difícils. A Peramola vàrem conèixer el paller on dormiren la primera nit. El pla era començar a caminar allà, però es feia tard i decidirem anar a Pallerols amb el cotxe. Ens instal·làrem ràpidament i visitàrem l'església, la rectoria i el "forn" on passaren la segona nit. Després de preparar les coses, anàrem a la Cabana de San Rafel, on Mn. Feliu celebrà l'Eucaristia. A la tornada, d'aquesta primera caminada, el Jordi  ens va seguir explicant el que va succeir al novembre de 1937 que va acabar amb el vídeo resum del Pas dels Pirineus. El Jure arribà des de Pamplona i sopàrem tots vuit a Peramola per tornar a dormir al refugi de Pallerols.

25 de setembre

La primera part del camí d'aquest dia la recordem molt bé, car el matí ha plogut un parell de dies, des de que vàrem sortir de Peramola. Vàrem arribar a la Cova del Corb. Una parada per llegir el que varen fer al 1937 S. Josepmaria i els seus acompanyants. Allà va sortir el sol, cosa que ens va alegrar molt, mentre continuàvem el camí cap a la Ribalera. En arribar vàrem reposar a les pedres que hi ha en aquell indret fins que va arribar el mossèn, que guiant un tot terreny va pujar fins a prop de la Ribalera. Enseguida va tenir lloc la Missa, al mateix lloc on ho va fer sant Josepmaria. Després de menjar, ens vàrem preparar per seguir endavant, o millor dit amunt; el camí va ser especialment exigent, molt inclinat, de manera que quasi havíem d'escalar una xemeneia, la Canal de la Jaça. A dalt de tot ens trobàrem un pla amb una vista extraordinària. A partir d'aquest punt ja tot és pràcticament baixada fins a Les Masies de Nargó. A baix ens esperaven el Balta i Mn. Feliu que havien trobat un lloc, al costat del riu, per muntar les tendes i passar la nit.

Com era el primer cop que muntàvem les tendes, i ja era una mica tard, va ser una mica difícil; cada cop era més fosc el que feia més complicada l'operació, apart de que teníem poques llanternes, però al final ho vàrem aconseguir. A la nit ens va despertar una tempesta amb bastant d'aigua, que va travessar dues de les tendes i alguns ens vàrem mullar; vèiem els llampecs com flashes de repetides fotografies mentre sentíem els forts trons. Per sort va ser relativament curta. Malgrat tot, el Luka va seguir dormint tranquil·lament tota la nit.

26 de setembre

Va ser un dia d'anar amunt i avall fins arribar al migdia a Fenollet. Allà va arribar la furgoneta i, desprès de netejar la capelleta que hi ha al costat de la casa, vàrem tenir la Missa. En arreglar la capella ens servia al mateix temps per preparar també els nostres cors. A continuació vam fer un bon dinar: va ser abundant i gustós. Alguns, els tres més valents, es van banyar a la bassa. I després, a seguir caminant cap a Santa Fe i la casa de l'Oliva de Cabó, però ara ja sense el Jure que havia de tornar a Pamplona i que acompanyat de Mn. Feliu va anar a agafar el cotxe, que havia deixat a Peramola.

En arribar a l'Oliva, vàrem baixar fins al riu de Cabó on hi ha via un magnífic prat. I ja amb experiència plantàrem les tendes i, quan ja havia arribat la furgoneta amb els darrers, férem un foc de campament. Desprès de sopar, havent cantat i parlat, ja ens ficàrem a dormir. Una mitja hora més tard ens despertaren els propietaris del terreny, amb els que va parlar en català mallorquí el Baltasar, repetint una salutació que es va fer famosa a partir d'aquell moment: Bona niiit! Al final només volien que deixéssim tot en ordre i sobre tot que ens emportéssim totes les brosses. La nit va ser animada pels udols d'alguns animals. Alguns deien al principi que semblaven llops, però segurament eren cérvols.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Davant l’església de Pallerols
 - Davant l’església de Pallerols
   
   
     
La Missa a la Cabana de Sant Rafel
 - La Missa a la Cabana de Sant Rafel
   
   
     
Davant la Cabana de Sant Rafel, després de la Missa
 - Davant la Cabana de Sant Rafel, després de la Missa
   
   
     
Camí de la Casa del Corb, sota la pluja
 - Camí de la Casa del Corb, sota la pluja
   
   
     
Davant la Casa del Corb
 - Davant la Casa del Corb
   
   
     
A la Casa del Corb, escoltant la lectura dels documents històrics
 - A la Casa del Corb, escoltant la lectura dels documents històrics
   
   
     
Missa a La Ribalera
 - Missa a La Ribalera
   
   
     
A punt d’acampar al costat del riu Sallent
 - A punt d’acampar al costat del riu Sallent
   
   
     
A Fenollet
 - A Fenollet
   
   
     
Sortint de Fenollet
 - Sortint de Fenollet
   
   
     
Acampant prop del riu de Cabó
 - Acampant prop del riu de Cabó
   
   
     
A la Collada d’Ares
 - A la Collada d’Ares
   
   
     
Al Coll de la Cabra Morta
 - Al Coll de la Cabra Morta
   
   
     
Arribant al Mas d’Alins
 - Arribant al Mas d’Alins
   
   
     
Missa d'acció de gràcies a l'església de Sant Julià de Lòria
 - Missa d'acció de gràcies a l'església de Sant Julià de Lòria
   
   
     
Davant l’església d’Andorra la Vella amb la nostra bona amiga Conxita Heras
 - Davant l’església d’Andorra la Vella amb la nostra bona amiga Conxita Heras
   
   
     

27 de setembre

Era el dia de pujar la muntanya d'Ares! Bastant exigent, però la majoria no es va pas tirar enrere. Alguns preferiren reposar. Així el Luka, el Niki, que juntament amb Mn. Feliu, van organitzar un pla ben diferent, de tipus cultural, primer visitaren l'església d'Organyà i a continuació la Seu d'Urgell, la Catedral, el Museu, un parell d'esglésies, i el parc olímpic. El dinar va ser a un autoservei de plats combinats, deixant els entrepans típics i vàrem comprar plats fets pels caminants. Ens trobàrem a Noves de Segre. Després de reposar una mica, vàrem trobar la clau de l'església per poder tenir la Missa. I a la riba del Segre cercàrem un lloc per posar les tendes, cada cop amb més experiència. Vàrem tenir temps de banyar-nos al famós Segre, que portava una aigua molt freda. La nit va ser ben tranquil·la, sense udols d'animals ni tempestes, contents esperant l'últim dia de caminada que ens esperava.

28 de setembre

Luka havia d'anar a fer el test de la Covid, acompanyat per Mn. Feliu, mentre els altres pujaven la Collada de la Torre i baixar fins a trobar la furgoneta i menjar els entrepans i molta fruita. A la tarda els set vàrem fer l'ultima etapa del Camí: la pujada de la Cabra Morta, que rep el nom perquè té tanta pendent que les cabres poden caure fàcilment i en tot cas cansar-se prou. Desprès de la Cabra Morta pujar al Mas d'Alins, que ja és territori andorrà, i baixar fins a Canòlich, on vàrem tenir la Missa a la capelleta que hi ha al costat de la carretera. Ens va venir a cercar el Ramon amb la furgoneta i d'allà fins a Organyà on estàvem convidats a sopar a casa del Mariano, que el dia abans havia fet 75 anys! Vàrem cantar, brindar i xerrar: un sopar molt entretingut. Abans havíem plantat les tendes en uns minuts -va ser el nostre rècord- a una zona d'un club esportiu, on reposàrem aquella nit, podent-nos per fi dutxar!

29 de setembre

Avui el pla era diferent. Amb la furgoneta hem anat fins a Andorra, a Sant Julià hem assistit a la Santa Missa, contemplant el magnífic mosaic del nostre compatriota Marko I. Rupnik.

Després, amb la guia d'una gran amiga nostra, com és la Sra. Conxita Heras, hem visitat Andorra la Vella: el museu del tabac, la Casa de la Vall, l'església de S. Esteve i hem pujat al santuari de Meritxell, on hem agraït a la Mare de Déu el nostre Camí de Pallerols a Andorra, seguint les petjades de sant Josepmaria i els seus acompanyants al final de novembre de 1937.

És el moment de retornar a casa nostra, enriquits i plens de interessants experiències, una mica cansats físicament però renovats espiritualment i molt contents. A veure quan podrem repetir aquesta gran caminada!
   

 14 Comentaris
   
  Autor Mn. Feliu Torra | 29/01/2022
   Comentari Aquest any era la quarta vegada que feia el Pas dels Pirineus. A més, he estat a Pallerols i voltants unes deu vegades més. Malgrat això cada cop m'agrada més anar-hi per respirar "l'ambient tan especial" que va deixar sant Josepmaria amb la seva estada per complir la Voluntat de Déu. Realment una nova experiència d'apropar-se a la santedat i fidelitat d'un gran sant. Val molt la pena anar-hi sovint, acompanyats dels nostres amics i familiars!
   
  Autor Feliu | 29/01/2022
   Comentari Molt bons comentaris per aquesta extraordinària experiència, que racomano a tothom. Volia aclarir, sobre tot a la Lara que va ploure només el primer dia un parell d'hores, a estones més fort, però no massa, i també la primera nit que vàrem dormir a les tendes va haver-hi una tormenta de mitja hora llarga. Per cert, som eslovens (no eslovacs, com escriu).
   
  Autor Geraldo Morujão (Viseu - Portugal) | 28/01/2022
   Comentari Marvelous! Congratulations!
   
  Autor Lara | 28/01/2022
   Comentari Em sap greu per ells que els plogués, però molt contenta per la terra, segur que el vert es veu mes vert ara! Fotos molt maques.
Que maca es l,església de St Julia.
Molt ben fet nois eslovacs.
   
  Autor Florentino Ysern | 28/01/2022
   Comentari Sin palabras...
   
  Autor Manu Cardona | 28/01/2022
   Comentari Moltes felicitats a mn. Feliu i als nois de Eslovènia que han fet el "paspi"

   
  Autor Jordi | 28/01/2022
   Comentari Una crònica molt completa i ben treballada, amb fotos i comentaris vivencials!
   
  Autor Aljoša | 28/01/2022
   Comentari Iz potovanja čez Pireneje sem si najbolj zapomnil zamujanje na letalo, okusne in zabavne večerje (še posebej tortilla), poskus branjenja svojega kozarca, da mi ne bi več nalivali, vročina v gorah, čudovit razgled, bodičasto grmovje in zoprne muhe, molitev rožnega venca ob vzponu na cabra muerta, razmišljanje o tem kako so lahko sv. Escriva in ostali to pot prehodili v temi, smrčanje ponoči in Oj Triglav moj dom vsakih 15 minut.

Del Camí a través dels Pirineus tinc molts records: la natura, la forta calor pujant muntanyes, les increïbles vistes, els arbustos espinosos, les odioses mosques, la pregària del rosari pujant la Cabra Morta, les boniques cançons, com “Oj Triglav moj dom” (Triglav, la meva llar) que cantàvem, les dificultats per “dormir” a la tenda pels sorolls dels altres, ... però sobretot la meditació sobre com sant Josepmaria i els que anaven amb ell varen recórrer tot el camí a les fosques i les dificultats que varen trobar.
   
  Autor Luka Škul | 28/01/2022
   Comentari Pohod por Pirenejih se mi zdel zelo zanimiv in dinamičen. Bila je zelo dobra izkušnja, ki mi bo ostala v spominu. Všeč mi je bilo da smo si spreva ogledali znamenitosti Barcelone ter nato prehodili pot, ki jo je hodil sv Jožefmarija, ko je pobegnil v Francijo. Na potovanju sem se imel super, videl sem ogromno lepe narave ter osupljive znamenitosti.

El Pas dels Pirineus em va semblar molt interessant i mogut. Ha estat una experiència molt bona, que em queda com a record. Em va agradar molt recórrer el camí que havia recorregut sant Josepmaria quan va anar camí d’Andorra. En tot el viatge m'he trobat molt a gust, per tot el que hem vist (una natura preciosa) i hem viscut aquests dies.
   
  Autor Jure | 28/01/2022
   Comentari Paso de los Pirineos se mi je vtisnili v spomin po krasnih poteh in raznolikih pokrajinah, predvsem pa po sproščenem in prijateljskem vzdušju, ki je vladalo v naši skupinici. Nekatere anekdote od tam so res nepozabne. Obenem mi je tisti izlet približal kraje, o katerih sem prej le bral, in težko izkušnjo, čez katero je šel naš oče s svojimi sinovi. Z njim se sem čutil posebej povezan med molitvijo rožnega venca, saj sem vedel, da ga je po istih poteh molil tudi on.

El Pas dels Pirineus m’ha quedat imprès a la memòria pels fantàstics camins i variats paranys, però sobretot el bon ambient d'amistat que el nostre grup va respirar. Algunes anècdotes d'aquells dies són realment inoblidables. Tanmateix aquesta excursió m'ha apropat a llocs sobre els quals havia llegit, i en especial m'ha fet entendre la difícil experiència que varen patir sant Josepmaria i els fills que l’acompanyaren. Amb ell em vaig sentir molt unit mentre resava el rosari, sabent que pels mateixos camins ho havia fet ell.
   
  Autor Jože | 28/01/2022
   Comentari Pensé que estando en el siglo 21, el paso de los Pirineos, sería un simple paseo. Ya el primer día me di cuenta que no sería así. Una verdadera travesía reviviendo en carne propia todos los rincones y peligros por los que pasó san Josemaría. Ha sido una experiencia inolvidable, con la cual ha crecido en nosotros la amistad, la alegría, la confianza, la fortaleza, la fe y la esperanza.

Pensava que estant al segle 21, el Pas dels Pirineus era només una passejada. Des del primer dia ja vaig veure que no era així. Fou una veritable travessa on revisquérem personalment tots els llocs i perills pels quals va passar sant Josepmaria. Ha estat una experiència inoblidable, amb què ha crescut entre nosaltres l'amistat, l'alegria, la confiança, la fermesa i l'esperança.
   
  Autor Nikolaj | 28/01/2022
   Comentari Najlepši občutek, ki se ga spominjam iz našega pohoda po Pirenejih je bilo to, da smo lahko hodili skupaj, trdno povezani in pripravljeni drug za drugega poskrbeti. In vsaka maša se je zdela kot popolno zatočišče, kjer smo si odpočili in se pripravili za nadaljevanje poti. Globoko v srce se mi je vtisnilo zavedanje, da je pot lahko zelo strma, pa je Gospod vseeno vedno z nami. Ribalera je dokaz za to.

La sensació més bella que recordo del nostre Camí dels Pirineus és que el vàrem fer junts, molt units i sempre disposats a preocupar-se un de l'altre. I cada Missa em va semblar el millor refugi, on podíem reposar i preparar-nos per continuar el camí. També se’m va quedar gravat al cor la convicció que, encara que el camí fos a vegades molt costerut, el Senyor està sempre amb nosaltres: la Ribalera és la millor demostració d’això.
   
  Autor Balta | 28/01/2022
   Comentari Ha sido una gran experiencia. Hemos disfrutado de la naturaleza y personalmente me voy con muy buen sabor de boca después de haber conseguido recorrer todas aquellas cimas y valles a pie. Es dificil imaginar lo que supondría recorrer aquellos caminos resbaladizos de noche y con prisas. De todos los lugares que hemos conocido recordaré especialmente la fuerte impresión que me causó estar en la Ribalera donde San Josemaría celebró la santa misa en unas circunstancias tan intensas.

Ha estat una gran experiència. Hem gaudit de la natura i personalment vaig tornar molt content després d’haver aconseguit recórrer a peu tots aquells cims i valls. És difícil imaginar què va suposar recórrer aquells camins relliscosos de nit i amb pressa. De tots els llocs que hem conegut recordaré especialment la forta impressió que em va causar estar a la Ribalera on sant Josepmaria celebrà la santa Missa en unes circumstàncies tan especials.
   
  Autor Marko Cerkovnik  | 28/01/2022
   Comentari Pohod po Pirenejih se mi je zdel zelo zanimiv. Lahko sem bolje spoznal špansko kulturo in kulinariko, prav tako pa sem lahko užival v naravi, čez katero smo hodili. Ker študiram zootehniko in me kmetovanje zanima, sem zato z veseljem opazoval tamkajšnjo pokrajino in obdelovalne površine, ter rejene živali, ki so jih tam redili. Zelo se mi je dopadla velika gostoljubnost ljudi, pri katerih smo večerjali in po možnosti tudi spali. Zelo me je presenetilo, kako imajo povsod obnovljene in urejene
cerkve, kar se pri nas ne vidi na veliko krajih.

El Pas dels Pirineus em va semblar molt interessant. Vaig conèixer millor la cultura i la gastronomia catalana, també vaig gaudir de la natura per on vàrem caminar. Com que estudiem zootècnica m’interessa molt el camp i per això vaig observar amb alegria els variats paranys pels quals vàrem passar de tot tipus, els animals que vàrem veure a les diverses finques. Em va encantar l’acollida de la gent, que ens van invitar a sopar i alguns a dormir. Em va sorprendre molt, veure les esglésies reformades i molt cuidades, cosa que no es veu a d’altres llocs.
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Andorra la Vella, 28 de gener de 2022
©2022. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612