Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > De Pamplona a Pallerols i Andorra
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
De Pamplona a Pallerols i Andorra  Caminades - Ruta 1Caminades - Ruta 2Caminades - Ruta 3Caminades - Ruta 5    

Revivint camins de llibertat

   

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (7)

imagen1
     
A la casa del Corb      

El 19 de juny de 2021 diversos joves del Col·legi Major Mendaur, de Pamplona, vam emprendre el viatge a Lleida per realitzar el pas dels Pirineus. Érem 12 universitaris, provinents de Bilbao, Madrid, Mallorca, València, Màlaga, Logroño, Barcelona, ​​Palència i Pamplona. Vam decidir allotjar-nos a Pallerols per viure l'experiència al màxim. Els més atrevits dormien al "forn", on va passar la nit sant Josepmaria.

Vam fer tres etapes: la primera de Peramola a La Ribalera, la segona des de Sallent fins al Riu de Cabó, i la tercera d'Aravell al Riu de Civís. L'última etapa, fins a Sant Julià de Lòria, no la vam poder fer pel mal temps. Tot i l'esforç requerit per realitzar les etapes, vam aconseguir completar-les sense complicacions especials. Així i tot, en diverses ocasions vàrem reviure les escenes originals de 1937, comptant les caigudes a causa de les pendents i els calçats menys muntanyencs que alguns havien decidit portar. El resultat no va passar de diversos entrebancs i alguna esgarrinxada sense importància.

Els més muntanyencs gaudien en silenci dels paisatges, mentre que els altres aprofitaven les travessies per incoar cants diversos i per a tractar temes de conversa més profunds o per proposar jocs i endevinalles. L'ambient era mol bo, i quan algú feia gest de queixar-se acabàvem entre rialles, animant als menys experimentats en l'art de caminar.

A la fi de cada etapa, a la tertúlia que seguia al sopar a Pallerols, repartíem el que algun en va dir "Barbie points" per als que havien fet alguna queixa, amb frases de l'estil "queda molt per arribar?", " estic cansat ", o" parem per fer un descans? ". Era una oportunitat de recordar alguns dels moments més durs amb gràcia. En cert moment, algun va suggerir que repartíssim també "Vargas points", en honor a Juan Jiménez Vargas, per premiar el més fort o el que millor havia aguantat el ritme sense vacil·lar. La inspiració va venir de les estones en què llegíem el relat original, al comprovar que Juan era el que sostenia al grup, sense mostrar debilitat en cap moment.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Cap a la muntanya del Corb
 - Cap a la muntanya del Corb
   
   
     
Hem arribat a la Casa del Corb
 - Hem arribat a la Casa del Corb
   
   
     
A la Ribalera
 - A la Ribalera
   
   
     
Camí de Fenollet
 - Camí de Fenollet
   
   
     
Camí de Santa Fe
 - Camí de Santa Fe
   
   
     
A les Roques de la Caubella
 - A les Roques de la Caubella
   
   
     
Superades les Roques de la Caubella. Al fons, la Vall del Segre
 - Superades les Roques de la Caubella. Al fons, la Vall del Segre
   
   
     
Pujant a la Collada de la Torre
 - Pujant a la Collada de la Torre
   
   
     

Durant les caminades, quan arribàvem a un lloc més destacat, aprofitàvem per llegir els comentaris recollits en el llibre "Camino de Liberación" referides a l'etapa que estàvem fent, per imaginar-nos millor la situació dels primers i per animar-nos pensant en les immenses facilitats que teníem nosaltres en comparació: sense fred, caminant de dia, amb calçat adequat, descansant cada dia a Pallerols, i sense perdre'ns cap àpat.

L'últim dia, en què no vam poder caminar pel mal temps, vam aprofitar per anar a Andorra i resar a l'església de Sant Julià de Lòria, on una estàtua en bronze recorda el moment en què sant Josepmaria va poder saludar Jesús sagramentat després de portar més de 16 mesos sense poder entrar en alguna església que no hagués estat profanada.

Aprofitàrem també per veure allà un partit d'Espanya a l'Eurocopa. Ja en el camí de tornada a Pamplona, ​​recordàrem els millors moments de les excursions, i crec que tots teníem al cap una cosa clara: havia valgut la pena reviure de prop, trepitjant sobre les seves petjades i aprenent dels seus relats, les jornades que van portar a sant Josepmaria i a aquells joves, com nosaltres, que l'any 1937 l'acompanyaren a la travessa dels Pirineus.
   

 7 Comentaris
   
  Autor Pablo | 16/07/2021
   Comentari La mejor convivencia para empezar el veranito como se merece. Lo mejor: la gente. Repetiría sin dudarlo. Tengo que decir que me ha encantado cómo estaba escrita la reseña. Ahí hay futuro...
   
  Autor Pablo | 16/07/2021
   Comentari Gran experiencia!! Lo volvería a hacer otra vez sin duda
   
  Autor Ekaitz | 16/07/2021
   Comentari Me ha gustado mucho el relato, se ve que los chavales se lo pasaron bien incluso en los momentos más duros... habrá que probar algún día esa experiencia
   
  Autor Víctor | 16/07/2021
   Comentari Bravo chicos! Que pinta más divertida vuestra experiencia, con humor, ingenio e ideas geniales para animar al grupo. Espero que algún día publiquéis la lista de ganadores de los "barbie points".
   
  Autor Florentino Ysern  | 15/07/2021
   Comentari Joves que son el futur enllaçant amb el passat per aprendre, seguint les petjades de qui ha fet molt i molt bo
   
  Autor Tino | 15/07/2021
   Comentari Variada convivencia, seguro que no les faltaron temas de conversación de sus diferentes ciudades
   
  Autor ATC | 15/07/2021
   Comentari Con las vestimentas de algunos, se adivina quién se llevaron la mayoría de Barbie Points...
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Pallerols de Rialb, 14 de juliol de 2021
©2021. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612