Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Visita del Prelat de l'Opus Dei al Pas dels Pirineus
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Visita del Prelat de l'Opus Dei al Pas dels Pirineus  CelebracionsPallerols    
Posa't en contacte amb nosaltres per a fer la teva expedició al Pas dels Pirineus    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (19)

imagen1
     
Des del poble d'Ares, Jordi Miralbell llegeix un dels relats històrics sobre l'ascensió a la muntanya d'Ares. En el centre de la fotografia, Mons. Javier Echevarría acompanyat pel Dr. Fernando Ocáriz i Jaime Domínguez      

 

El passat 2 de setembre el Prelat de l'Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, visità privadament algunes zones del Pas dels Pirineus.

 

Era la tercera vegada que ho feia:

-         La primera fou el 4 de juliol de 2002, pocs mesos abans de la canonització de sant Josepmaria, en què visità Pallerols, Fenollet i Andorra.

-         La segona fou el 5 de setembre de l'any 2007. En aquella ocasió visità Pallerols, la Cabana de Sant Rafel, la Casa del Corb i la Ribalera.

-         La tercera ha estat el passat dia 2, visitant Pallerols, la Cabana de Sant Rafel, Ares, el riu de Civís, el Barranc de la Cabra Morta i Argolell.

 

Mentre visitava els llocs per on passà sant Josepmaria Escrivà a la tardor de l'any 1937, es llegiren alguns testimonis que es conserven dels qui l'acompanyaren, que detallen diferents aspectes i situacions d'aquella expedició. Aquests testimonis s'editaran en un llibre perquè puguin ser llegits pels caminants, que de forma creixent acudeixen per aquestes zones seguint les petjades de sant Josepmaria.

 

Procedent d'Alemanya i camí de Torreciutat, on ordenà dos nous sacerdots de l'Opus Dei, Mons. Echevarría sortí de Barcelona pel matí arribant a Argolell abans del migdia. Des d'aquest punt albiraren la casa de Mas d'Alins, ja en terreny andorrà, i pogueren fer-se càrrec del tram final de la ruta d'evasió i del lloc per on creuaren la frontera andorrana.

 

A continuació visità el riu de Civís a l'alçada del Barranc de la Cabra Morta, on pogué reviure les doloroses hores que sant Josepmaria passà en aquest lloc la nit del 1 al 2 de desembre de 1937, a l'espera de la pujada cap a Argolell.

 

Tot seguit, amb l'ajut de dos cotxes tot terreny pujaren al poble d'Ares, des d'on mirant cap al sud pogueren contemplar una bona part de la ruta que va des de Pallerols fins a Andorra: les muntanyes d'Aubenç, de Nargó i de Santa Fe, amb la Vall de Cabó als peus. Més endavant s'arribaren a la Borda de Conorbau, des d'on contemplaren -cap al nord- la resta de la ruta: la vall del riu Segre, la vall del riu d'Aravell, la Collada de la Torre i al fons Andorra. Aquesta zona és per tant un bon mirador per a fer-se càrrec de la totalitat del trajecte. Totes aquestes visites van ser ocasió de reviure aquells moments històrics en la vida de sant Josepmaria, i també de pregària.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Vista d'Argolell des del bosc de Lluçà. A dalt, a l'esquerra, la casa del Mas d'Alins, a Andorra
 - Vista d'Argolell des del bosc de Lluçà. A dalt, a l'esquerra, la casa del Mas d'Alins, a Andorra
   
   
     
Vista general des del Riu de Civís fins la frontera andorrana
 - Vista general des del Riu de Civís fins la frontera andorrana
   
   
     
Vista del Barranc de la Cabra Morta, des del riu de Civís
 - Vista del Barranc de la Cabra Morta, des del riu de Civís
   
   
     
Mons. Javier Echevarría, en el centre, observant la pujada al Barranc de la Cabra Morta, des del Riu de Civís. L’acompanyen el Dr. Antoni Pujals i el Dr. Fernando Ocáriz
 - Mons. Javier Echevarría, en el centre, observant la pujada al Barranc de la Cabra Morta, des del Riu de Civís. L’acompanyen el Dr. Antoni Pujals i el Dr. Fernando Ocáriz
   
   
     
Al costat del Riu de Civís, en el inici de la pujada al “Barranc de la Cabra Morta”, Jordi Miralbell llegeix un document històric. En el centre de la fotografia Mons. Javier Echevarría, acompanyat pel Dr. Fernando Ocáriz i el Dr. Ramón Herrando
 - Al costat del Riu de Civís, en el inici de la pujada al “Barranc de la Cabra Morta”, Jordi Miralbell llegeix un document històric. En el centre de la fotografia Mons. Javier Echevarría, acompanyat pel Dr. Fernando Ocáriz i el Dr. Ramón Herrando
   
   
     
El poble d'Ares, amb el corral de cal Fiter a la dreta. Al fons les muntanyes d'Aubenç, Nargó i Santa Fe
 - El poble d'Ares, amb el corral de cal Fiter a la dreta. Al fons les muntanyes d'Aubenç, Nargó i Santa Fe
   
   
     
Vista general de Pallerols
 - Vista general de Pallerols
   
   
     

 

Finalment continuaren cap a Pallerols, on visitaren la Cabana de Sant Rafel i l’església. A Mons. Javier Echevarría li va agradar molt conèixer la Cabana tal com ha quedat. Ell havia estat en aquest lloc feia tres anys i ens havia suggerit que potser seria interessant de reconstruir-la allà mateix, tal com era l’any 1937.

 

A l’església va voler fer mitja hora d’oració. En intimitat, però en veu alta, rememorà la jornada viscuda, les serioses dificultats de tota mena que van tenir que superar l’any 1937 i com ho aconseguiren per la intensitat de la devoció amb què sant Josepmaria celebrà la missa -sempre que ho pogué fer- i que els portà a mantenir la pregària al llarg d’aquelles jornades extraordinàries. I afegí que és amb aquesta mateixa força de l’Eucaristia com els cristians podrem superar totes les dificultats que trobem.

 

Tota la jornada fou plena de lectures històriques, oració i reflexions sobre l’aventura d’evasió de sant Josepmaria per aquestes terres de la Baronia de Rialb i de l’Alt Urgell. Mons. Javier Echevarría animà a tots a imitar sant Josepmaria en el compliment decidit de la voluntat de Déu, prenent exemple -per a la pròpia vida ordinària- de la continua oració i l’oferiment de les contradiccions i penalitats que patí ell a la tardor de 1937, caminant des d’Oliana fins a Andorra, creuant muntanyes i travessant rius per una ruta plena de dificultats, que pogueren superar per la contínua oració i per l’esperit de servei i de mútua donació entre els components de l’expedició, segur, com ho estava, d’estar complint un voler explícit de Déu.
   

 19 Comentaris
   
  Autor Sofia A. David | 03/06/2011
   Comentari Your web pages were highly useful and informative for our research about the crossing of the Pyrenees. We are very thankful! - Manila, Philippines
   
  Autor varias desde Bélgica | 14/10/2010
   Comentari Nos da mucha alegría ver estas fotos que nos recuerdan esos momentos tan entrañables y heróicos de la vida de S. Josemaría, nos gustaría mucho poder visitarlos. Gracias por su trabajo.
   
  Autor Quique Albero | 06/10/2010
   Comentari Escribo desde Japon para mostrar mi agradecimiento a los responsables de esta pagina web. Gracias a ellos puedo rememorar tramos que hice cuando me encontraba en Catalunya y mantener la ilusion de acercarme un dia con mis amigos japoneses.

Mucho animo!!
   
  Autor Pep Carrió | 04/10/2010
   Comentari Agradeceria que este tal Pep que reclama con tanta urgencia las fotografias pusiera su apellido y todos sabríamos de quien se trata. Pues yo tambien me llamo Pep y me han confundido con la persona que escribe. Tambien nos gustaría que este tal Sergio ponga su apellido pues pasa lo mismo que todos estamos dudando de que Sergio se trata. Yo que estoy cerca de una de las personas que dedica mucho tiempo a la Web me doy cuenta de que faltan manos... Si estos que reclamais las fotos teneis un pequeño hueco, de verdad que sería muy bien recibido.
   
  Autor maria irigoyen | 01/10/2010
   Comentari me alegra saber que pudo hacer esos recorridos tan maravillosos gracias a todos
   
  Autor Joan Forrellat | 29/09/2010
   Comentari
També penso que manquen fotografies per fer encara més viva la visita del nostre Prelat que ens anima a tots.
   
  Autor Jordi Piferrer | 29/09/2010
   Comentari Agradecemos a Chevi la maqueta que nos cedió del Paso de los Pirineos y que actualmente puede verse en el coro de la iglesia de Pallerols. Nos parece magnífico que nos obsequie con otra maqueta aun más detallada. Esperamos que muchos amigos vengáis a Pallerols para la fiesta de la "Trobada de la Rosa", el 20 de noviembre.
   
  Autor Chevi Echevarría | 29/09/2010
   Comentari Tras leer la información y ver las fotos del barranco de Civis y la Cabra Morta, ganas de dan de realizar otra maqueta a escala más detallada del paso de los Pirineos. Felicitaciones para vosotros y felicidades para todos los que nos benefciamos de ello.
   
  Autor Félix F. | 29/09/2010
   Comentari Adelante con el proyecto.Seguro que nos permitirá conocer mejor la vida de San Josemaria.
   
  Autor José Antonio Rey | 28/09/2010
   Comentari Gracias por la noticia y las fotos. Me han sido útiles las consideraciones que realizó el Prelado del Opus Dei en su última visita a la Ruta de los Pirineos.
   
  Autor Anna M Fàbrega  | 28/09/2010
   Comentari Amb moltíssimes ganes de tornar a fer "el Camí de San Josepmaria". Moltes gràcies per les fotografies i la web tota.
   
  Autor sergio | 28/09/2010
   Comentari Las fotos, hombre!!! que estamos en el siglo XXI.
   
  Autor Luis B. | 28/09/2010
   Comentari Muy buena noticia y fotos. Muchas gracias desde Polonia.
   
  Autor Ángela G.F. | 28/09/2010
   Comentari Muchas gracias por la información y reportaje gráfico. Verdaderamente impresiona todo el sacrificio que tuvieron que hacer San Josemaría y sus acompañantes en peligro de muerte permanente y sin medios... 1 muestra + del cariz sobrenatural de la Empresa que llevaban a cabo, ahora seguimos ¡qué maravilla!
¡Adelante! ¡An davant! (¿?) Gracias de nuevo.
18-IX-10
   
  Autor Pep | 28/09/2010
   Comentari Falten les fotografíes de la narració que feu. Desde el 2 de setembre hi ha hagut temps de possar-les
   
  Autor Núria Morer | 28/09/2010
   Comentari Moltes gracias pel article, les fotografias son magnificas. Moltes ganes de fer el "Cami de Sant Josepmaria ". Enhora bona.
   
  Autor familia jaureguizar | 27/09/2010
   Comentari realment, i tal com es veu quan trepitges aquest camí, res es comparable amb el que t'expliquen! Val la pena viure-ho per adonar-se del que va ser al 1937
   
  Autor Jose Luis Fernandez  | 27/09/2010
   Comentari Es un magnific article i sobre tot les vistes fotografiques son les mes bones i explicatives que havia vist fins ara.
   
  Autor darboix | 27/09/2010
   Comentari quina pena que no hi hagi cap fotografia d'aquesta sortida tan interessant.
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Pallerols de Rialb, 16 de setembre de 2010
©2010. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612