Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Histria > Expedici de sant Josepmaria Escriv, a la tardor de 1937
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
   
Expedici de sant Josepmaria Escriv, a la tardor de 1937    

Resum de l'expedici de sant Josepmaria
Madrid - Barcelona - Oliana - Pallerols - Andorra
Octubre - novembre - desembre de 1937


   
     
Foto del grup de 8

Adjuntem un breu resum dels principals esdeveniments de l'expedici de sant Josepmaria des de que van sortir de Madrid el 8 d'octubre de 1937 fins que arribaren a la frontera d'Hendaya el 11 de desembre de 1937.

Dia 8 d'octubre. Divendres.-  Sant Josepmaria Escriv  surt de Madrid en cotxe fins a Valncia, acompanyat de Jos M Alvareda, Toms Alvira i Manuel Sainz de los Terreros. Arriben a Valncia a les 8 de la tarda. Dorm a casa del Professor Eugeni Sells, al carrer Eixarch. Tamb hi dorm Jos M Albareda. Manuel i Toms dormen a la pensi de Pedro Casciaro; i Juan J. Vargas a casa de Paco Botella. Juan havia sortit de Madrid el dia 6, per preparar les coses.

Dia 9 d'octubre. Dissabte.-  Surten tots cap a Barcelona, en tren.

Dia 10 d'octubre. Diumenge.-  Arriben a Barcelona a les 11,30. Jos M Alvareda viu amb la seva mare al c/ Repblica Argentina, 60, a casa de la viuda de Montagut. Els altres al hotel Cntric a la Rambla d'Estudis, 8.

El contacte per passar a Andorra s Mateo Mollev Roca, que t un bar a la Ronda Sant Antoni, 84. Li deien "Mateo el lechero" i s de Peramola.

Dia 14 d'octubre. Dijous.-  Canvien de residncia. Passen a una pensi (de la Sra. Rafaela Caballero Alcausa, vda. de Cornet) a la Diagonal, 371.

Un dels llocs on menjaven era el "Bar Restaurant l'Aliga Roja" al carrer Tallers, 64, i tamb en un altre tuguri a prop.

Dia 2 de novembre. Dimarts.-  Arriben Pedro Casciaro, Francisco Botella, Miguel Fisac i Juan Jimnez Vargas, a les 8 del mat, a la Pensi de la Sra. Rafaela, justament quan sant Josepmaria ha acabat de dir Missa.

Dia 19 de novembre. Divendres.-  Surten a la 1 de la tarda en l'autobs que va a la Seu d'Urgell. Van en dos grups en el mateix autobs. Els 3 ms grans junts a la part del darrera de l'autobs ( Josepmaria Escriv, Jos M Alvareda i Juan Jimnez Vargas), i els 3 ms joves tamb junts a les files del davant (Pedro Casciaro, Francisco Botella i Miguel Fisac).

Els 3 ms joves baixen a Sanahuja i es trobaran tots a Peramola.

Josepmaria Escriv i els altres dos baixen de l'autobs ms enll  d'Oliana, a l'alada del pont que creua el riu. Cap a les 8 de la nit, ja fosc, els recull el "Tonillo": Antoni Bach Pallars, que els condueix cap a Peramola a un paller propietat de la famlia Segon, a qui ho tenen arrendat.

Dia 20 de novembre. Dissabte.-  Cap a les 5 del mat, quan encara era fosc, surten del paller per la finestra del darrera i acompanyats per en Paco, el fill del "Tonillo" que llavors tenia 17 anys, van cap a la masia Vilar, del terme de Pallerols, propietat d'en Pere Sala. Arribaren a Vilar cap a les 10 del mat. Sant Josepmaria va celebrar missa a la casa i a continuaci varen esmorzar. Van descansar de dia al paller, on podien estar ms amagats, i per la nit varen sopar i dormir a la casa de la masia.

Dia 21 de novembre. Diumenge.-  Sant Josepmaria Escriv celebra Missa a la masia d'en Pere Sala. A aquesta missa s'hi ajunten els tres que varen baixar a Sanahuja, que s'havien perdut, i arriben dos dies tard. Desprs de la missa esmorzen tots copiosament. Dinen tamb a can Vilar.

Cap al final de la tarda surten de Vilar i arriben en 15 minuts a l'esglsia de Pallerols. Pere Sala els acompanya i els mostra el lloc per dormir, la part alta de l'antiga casa rectoral, on s'accedeix a travs de l'esglsia per una escala interior que surt de la sagristia. Dormen a lo que ells en diuen "una espcie de forn". En realitat s la part alta del absis de la primitiva esglsia romnica. Durant tota la nit Sant Josepmaria est molt angoixat pensant que no feia b marxant cap a Andorra. Pensa que no est fent la voluntat de Du i aix el fa patir molt. Demana una prova al Senyor de que fa b continuant el viatge.

Dia 22 de novembre. Dilluns.-  Finalment es lleva de matinada i troba al terra de l'esglsia una rosa de fusta daurada (estofada), que deuria sser del retaule d'un dels altars laterals dedicats a la mare de Du del Roser, o b podria ser la rosa que la mateixa imatge portava a la ma. El mossn de llavors, Mn. Joan Porta parla d'una imatge de la mare de Du del Roser del s. XVII que tenia a la m dreta una rosa. No recorda exactament com era aquesta imatge per diu que s'assemblava molt a la del Puig, una altra esglsia de la Baronia de Rialb. La imatge era de fusta estofada. Tot va ser saquejat i cremat l'any 1936. Aquesta rosa s per ell una prova de que Du vol que continu el viatge. Desprs d'aix celebra la Sta. Missa. Arriben els dos que faltaven, Toms Alvira i Manuel Sainz de los Terreros, que havien sortit de Barcelona en autobs, el dia anterior. Desprs de la missa baixen tots a esmorzar a la masia de Vilar i tamb hi dinen.

22 al 27 de novembre.-  El dia 22, desprs de dinar, Pere Sala els acompanya a una cabana a mitja hora llarga de cam des de Pallerols, direcci nord i cap al cim d'una muntanya des de on es veu b la muntanya de l'Auben. Es la nomenada "cabaa de san Rafael". Estan tots aquests dies en aquesta cabana, als boscos de Rialb, esperant l'ordre de sortida. Durant aquests 5 dies s'organitzen i es divideixen els treballs. Anaven a buscar menjar a la masia de Vilar o b a una altre masia propera, a casa de l'Empordans. Altres vegades els hi porten des d'aquestes cases. Tamb alguns, a vegades van a dinar a cal Vilar. Anaven a buscar aigua a una font propera. Es banyaven a una bassa natural a mig cam entre la cabana i Pallerols. Visitaven tamb a altres persones que estaven amagades en coves i cabanes properes: Mn. Joan Porta Perucho (rector de Pallerols) que vivia a cal Empordans, Mn. Josep Lozano (rector de Peramola) i el seu germ Mn. Joaquim, l'arxiprest de Ponts que vivia a cal Vilar, i molta altre gent. Tamb buscaven bolets.

Cada dia celebrava la Missa sobre un altar fet amb troncs d'arbres.

27 de novembre. Dissabte.-  A les 6,15 de la tarda surten de la "cabaa de S. Rafael". Anava al davant el "Tonillo" de Peramola, seguit de Mateo "el lechero". Era una nit fosca. Antonio Dalmases diu que hi havia lluna, per tamb boira.

L'itinerari fou: Cabana de S. Rafael, plans de Montllev, la Caseta de la Mora, a on els va recollir l'amo de la Mora, varen baixar a Torrent i d'all pujaren cap una cova tallada a la roca, la Casa del Corb, on arribaren cap a les 12 de la nit. Aqu van descansar fins a les 3 de la matinada.

28 de novembre. Diumenge.-  A les 3 de la matinada, continuen la marxa en direcci a la base de l'Auben. Voregen el bosc de Puigpins i arribaren amb els primers raigs del sol a l'Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, entre Juncs i Santpou. Tot just arribar, sant Josepmaria celebra la Missa. s a l'aire lliure, entre unes pedres, en aquest mateix lloc que han parat. Un  noi que anava amb l'expedici (Antoni Dalmases) diu que mai no havia assistit a una Missa tant impressionant. Entre els assistents hi ha un altre noi de 17 anys que es diu Josep Boix i s un fill de la casa de Juncs, una masia propera. D'aquesta casa porten precisament el dinar, conill fregit. Cap a les 4 de la tarda arriba el guia de l'expedici, Josep Cirera, i inicien el cam cap a Andorra amb aquest nou guia. En una hora arriben a la base de la canal de la Jaa i a continuaci comena la pujada a l'Auben. Arriben al cim de nit, cap a les 7,30 de la tarda. Comencen a baixar amb dificultats, travessen la carretera d'Isona, passen el riu de Valldarques i travessen tamb amb aigua fins els genolls el riu de Sallent. Deixaren a l'esquerra el poble de Montanisell i cap a les 6 del mat, al clarejar el dia 29 de novembre, arribaren a la casa de Fenollet. Fenollet s actualment una casa de turisme rural.

29 de novembre. Dilluns.-  Dormen de dia a un dels corrals de Fenollet i aqu dinen molt b. Cap a les 6,15 emprenen de nou la marxa. Aquesta nit creuen la muntanya de Santa Fe, baixen al riu de Cab que travessen, per pujar tot seguit el coll d'Ares (1.500m). Al arribar al poble d'Ares, abans de coll, descansen unes hores a una borda que est al extrem del poble. Cap a les 2 de la matinada continuen i arriben a una borda de Barid a les 6,30. En total han emprat en aquest trajecte unes 12 hores.

30 de novembre. Dimarts.-  Dormen unes hores del dia 30 a aquest corral de bestiar de les propietats del Barid (1.300 m). L'avi de Barid, en Francesc Bentanachs, fou mort pels republicans en retirada cap al final de la guerra, el 28 de gener de 1939. Es dedicava a passar tamb persones cap a Andorra. A la bordeta "espatllada", com li diuen els Bentanachs, hi descansen unes hores i mengen aquest dia molt poc. Cap a les 5 de la tarda surten de la borda, cap el torrent de Barid, passant pel costat de la casa de Barid. Seguint torrent avall giren cap el nord per el cam Vell de Barid que va a Noves de Segre vorejant la muntanya de la Creueta. Abans d'arribar a Noves giren a la dreta, travessen el riu de la Guardia i agafen el cam de la Carrerada, passen pel davant de l'actual masia de Cal Pallars ( a l'any 1937 no hi havia res en aquest lloc, noms una petita barraca pels estris del camp). Ms endavant troben una altra casa, potser la Borda del Poblador o b la Borda del Riu, a on hi descansen uns tres quarts d'hora. Aqu se'ls hi ajunten 14 15 contrabandistes armats i carregats de mercaderies. Continuen el cam de Carrerada cap al nord i travessen la carretera de Sort per sota la Parrquia d'Hort. Segueixen el riu de Castellb i desprs el riu d'Aravell amunt, per dintre el riu durant 3 km., unes 2 hores, fins arribar al poble d'Aravell, que deixen enrera. Una mica ms enll, a l'alada de Cal Roger, descansen entre pedres i matolls quan sn les 6 del mat del dia 1 de desembre.

1 de desembre. Dimecres.-  Descansen entre les pedres i matolls a mitja pendent de la muntanya. Mengen molt poc. Cap a les 5 de la tarda continuen de nou la marxa passant per la collada de la Torre. La baixada s molt feixuga per la gran quantitat de matolls i arbres que hi ha. Baixen fins el riu Civs que travessen i tamb travessen el cam que va de Sant Joan  Fumat a la Farga de Moles. Remunten la collada de la Cabra Morta (eren les 3 de la matinada), i travessen el bosc que hi ha per sobre d'Argolell. Passen pel costat, deixant a l'esquerra, les bordes de Llu, i seguint el cam antic tamb deixen a l'esquerra, passant pel costat mateix, l'ermita de Santa Maria de Feners. Travessen el riuet d'Argolell, i finalment remunten la costeruda pujada (uns 300 m de desnivell) que els porta directament a Mas d'Alins, ja en terra andorrana. s la matinada del dia 2 de desembre. Cap a les 5 del mat, els guies diuen que ja estan al Principat d'Andorra.


Andorra: 2 al 10 de desembre de 1937

2 de desembre de 1937. Dijous.-  Passen de nit la frontera, cap a les 4 de la matinada. Desprs de caminar 1,5 hores per territori Andorr, els guies diuen que ja estant fora d'Espanya i que no hi ha cap perill. Indiquen el cam i els guies se'n van.

Varen descansar , resar el rosari, fan una estona d'oraci, mengen les provisions que els queden, enraonen, alguns fan foc i es queden una estona amb el conjunt de l'expedici, fins que surt el sol. En aquest moment sant Josepmaria decideix tornar a caminar fins a Sant Juli. Al veure sant Juli resen una Salve. Arriben a Sant Juli entre les 8 i les 9 del mat. Van esmorzar "pa bo i formatge", i un caf amb llet ben calent. Demanaren la clau de l'esglsia i donaren grcies davant el Santssim Sacrament.

Continuaren cam cap a Andorra la Vella i Escaldes on s'allotjaren, a l'hotel Palacn. En aquest hotel s'hi allotjava tamb la Gendarmerie francesa que eren els qui guardaven l'ordre intern d'Andorra en els anys de la guerra espanyola. A l'hotel Muntanya, que estava en front del Palacn, s'hi allotjaven la majoria dels altres expedicionaris de la travessa des de Peramola a Andorra. Cap a la una del migdia dinaren i a alguns els hi va fer mal el dinar desprs de tants dies de no menjar.

Per la tarda baixaren a Andorra la Vella a posar un telegrama al germ de Jos M Alvareda que es deia Manuel i que estava a S. Juan de Luz per que s'havia passat a aquesta altre zona feia uns mesos. En el telegrama l'hi deien que el dia segent els ans a recollir en cotxe al Pas de la Casa. La intenci de sant Josepmaria era estar poc a Andorra, doncs tenia pressa per anar amb els seus fills de l'Opus Dei que hi havia a Espanya.

Varen saludar al rector de la parrquia dAndorra la Vella Mn. Llus Pujol Tubau i va escriure una targeta al cnsol d'Hondures, Pedro de Matheu Salazar, notificant-li que havien arribat a Andorra sans i estalvis. Tamb es varen vacunar i ompliren els papers de pas per la frontera. Tornen cap a l'hotel Palacn per sopar i dormir.

L'hotel Palacn estava al costat del riu Valira, doncs segons expliquen Pedro Casciaro, Francisco Botella i Miguel Fisac les seves habitacions donaven al riu. L'hotel Muntanya es conserva prcticament igual que a l'any 37.

3 de desembre de 1937. Divendres.-  Sant Josepmaria va celebrar Missa a la parrquia d'Escaldes, molt a prop de l'hotel Palacn, desprs de 1,5 anys de no celebrar la Missa amb ornaments i a una Esglsia. Va enviar alguns telegrames ms: a Isidoro i a Mons. Javier Lauzurica bisbe de Vitoria, que era el seu sant.

Es feren les fotos carnet necessries per passar a Frana. Va ser una foto conjunta del fotgraf Claverol, que desprs es retallava en 8 fotos individuals. Per la tarda va fer una gran nevada, que va continuar tota la nit i els dies segents, de manera que es va fer fins i tot difcil caminar per els carrers .

El cotxe que venia de S. Juan de Luz no va poder arribar com estava previst aquella tarda, doncs el port d'Envalira i tot el Pas de la Casa i ms avall a Frana, estava intransitable.

Sant Josepmaria va veure en aix que Du volia que es quedessin a Andorra per descansar-hi uns dies.


Dies 4 al 9 de desembre

Dia 4 de desembre. Dissabte.-  Va continuar nevant. Es lleven a les 7 del mat i van a Missa a Andorra la Vella. Mn. Llus Pujol els convida a esmorzar i desprs els acompanya a visitar als monjos benedictins de Montserrat que estan a Escaldes. Els monjos de Montserrat edificaren l'any 1932 una casa amplia en previsi de refugi, doncs es veia mal ambient a Catalunya. A la planta baixa hi tenien un oratori on els dies 5 i 6 hi va celebrar missa. El dia 7 va celebrar missa a la parrquia d'Escaldes, i el dia 8 de desembre, sant Josepmaria va celebrar missa, a petici del mossn de Escaldes, en un convent de monges a Escaldes, el dia de la renovaci dels vots. Altres fonts diuen que aquest dia 8 de desembre va celebrar Missa a l'esglsia d'Andorra la Vella. Podria ser que celebrs als dos llocs, ja que era un dia de festa.

Aquests dies sant Josepmaria va parlar amb molts nois d'Andorra que li presentava Mn. Llus. Tamb va parlar amb els altres que varen passar amb ell els Pirineus i que encara estaven per Andorra.

Molts dies a la tarda baixaven a Andorra per parlar amb Mn. Llus, a la vora del foc. Caf i una copeta d'ans. Tamb els va convidar a dinar algun dia.

S'aprofitaren tamb aquests dies per escriure targetes a parents, amics i coneguts i repassar el Diari que escrivia cada dia un de diferent.

Dia 10 de desembre de 1937. Divendres.-  No quedaven ms diners per pagar l'hotel. Es llevaren a les 6 del mat i Sant Josepmaria celebr la Missa molt de mat a l'Esglsia d'Escaldes. Desprs esmorzaren i a les 8 del mat sortiren d'Andorra amb altres persones, en total unes 25, en un cami amb cadenes a les rodes.

A Soldeu no pogueren continuar. Aix s que continuaren a peu, amb neu fins ms amunt dels genolls en molts moments de la travessa. En total feren uns 15 km a peu sobre la neu, calats amb espardenyes perqu no tenien diners per comprar-se sabates.

A les 11 del mat arribaren a un refugi que hi ha abans del Port d'Envalira i hi descansaren  fins a les 12. Continuaren pujant fins a passar el port d'Envalira i poc desprs, ja de baixada, arribaren tot seguit al Pas de la casa, a on els esperava un autobs de 14 places. Se n'hi van collocar ms de 20 persones. Arribaren a l'Hospitalet abans de dinar. Feren els trmits de duanes i de policia des de les 2 fins a les 5 de la tarda. Els hi donaren un pas de trnsit d'un dia fins a la frontera espanyola.

El cotxe que els va recollir, enviat per el germ de Jos M Alvareda, era un taxi gran, un vell Citron. Es collocaren els 8 dins el cotxe, morts de fred i mullats. Diu Pedro Casciaro que va ser un viatge molt dur i que no entn com sant Josepmaria, que era ms gran que ells, va poder suportar aquella situaci tant dura de fred, gelats, mullats, tremolant tot el viatge, sense queixar-se gens.

Arribaren a Saint Gaudens cap a les 10 de la nit, i anaren a dormir a una pensi de mala mort, l'hotel Central, amb el terra de linleum i sense fundes als coixins. Diu Pedro Casciaro que finalment a base de moltes mantes i sense la roba mullada  a sobre va poder dormir.

Dia 11 de desembre de 1937. Dissabte.-  Es llevaren a les 6 del mat i arribaren a Lourdes cap a les 9. No volien deixar celebrar Missa a sant Josepmaria perqu anava mal vestit. No tenien ms roba que la que portaven per la travessa dels Pirineus.

Finalment celebr la Missa al segon altar lateral de la dreta de la nau, bastant a la vora de la porta d'entrada a la cripta, ajudat per Pedro Casciaro. Es la primera vegada que sant Josepmaria celebrava Missa a Lourdes. Li cost desprs deixar la Gruta, on estar la imatge de la Mare de Du.

Sant Josepmaria va estar a Lourdes un total de 2,5 hores.

Menjaren a Peyrehorade, i a les 6 7 de la tarda arribaren  a Sant Juan de Luz.

Travessen a peu el pont d'Hendaya. Mentre caminen sant Josepmaria anava resant la Salve i deia jaculatries.

La nit del 11 de desembre dormen a Fuenterraba.

Ms endavant, el dia 1 de maig de 1943, va tornar a Andorra per estar a la presa de possessi com a coprncep d'Andorra del seu amic el bisbe Iglesias Navarri. 


Resum

a)   Del 10 d'octubre de 1937 al 19 de novembre de 1937:  41 dies a Barcelona.

b)   Del 19 de novembre al 2 de desembre: 13 dies, de  Peramola a Andorra. En total caminaren
uns 100 km, superant un desnivell acumulat d'uns 9.000 metres.

c)   Del 2 al 10 de desembre: 9 dies a Andorra bloquejats per la neu.

d)   Dia 11 de desembre Missa a Lourdes i travessar la frontera espanyola per Hendaya.   
   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612