Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Histria > Guies de Muntanya
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
   
Guies de Muntanya    
Segons informaci de gent de la zona, durant els anys 1936-1939, prcticament totes les cases de Pallerols tenien fugitius amagats a casa seva o b pels boscos de lentorn. Aix ho feien les cases de Guardiola, Vilar, Cal Mingo, lArosa, Ca lEmpordans, Canes, etc.    
     

De totes elles la casa ms organitzada era Ca lEmpordans. Aquests sn els qui movien ms gent, ja que en Llus Campabadal i Esteve era tamb guia en un radi duns 20 km, on connectava amb altres guies que els conduen fins a Andorra.

La gent de Vilar tenia menys estructura i amb menys possibilitats per alimentar a la gent. Lamo de Vilar lany 1937 era en Pere Sala i Jou.

Tant els de Ca lEmpordans com els de Vilar estaven connectats amb la gent de Peramola.

Amagats pels boscos propers a les cases de Ca lEmpordans i Vilar hi havien habitualment ms de 50 refugiats, que estaven repartits en diferents barraques o vivien en esplugues dins el bosc.

   
Gua de muntanya
+ clic per ampliar
Gua de muntanya
+ clic per ampliar
Gua de muntanya - Josep Cirera
+ clic per ampliar
Gua de muntanya
+ clic per ampliar
Gua de muntanya
+ clic per ampliar
Gua de muntanya - Eugeni Coll, de Fenollet
+ clic per ampliar
Gua de muntanya - Josep Boix
+ clic per ampliarTenim informaci de tres expedicions que varen passar per Pallerols, cam dAndorra, lany 1937. En tots els casos, Pallerols era el punt de reuni i linici de lexpedici. Daquestes 3 expedicions, dues depenien de Ca lEmpordans i laltre de Vilar.

  1. Durant tres setmanes del mes de juliol de 1937, va estar depenent de Ca lEmpordans en Josep Maria Torrabadella, de Barcelona. Aquest grup era de ms de 100 persones.
  2. Per altra part, el dia 18 doctubre de 1937 varen arribar a Ca lEmpordans, lIsidre Gabriel i Riba, de Cal Barber, i en Pere Benet i Ponsich, de Cal Pere Xullador, tots dos dIsona, amb 15 persones ms.
  3. Lexpedici que coneixem que depenia de Vilar era la de Sant Josepmaria Escriv de Balaguer, que est molt ben documentada. Van arribar a Vilar el dia 20 de novembre de 1937 i van estar amagats en una barraca per sobre el cam de lArosa, fins el dia 27 de novembre. En aquests documents surt moltes vegades en Pere Sala, que els va protegir i alimentar mentre estaven al seu territori. Tamb hi apareix la casa de Ca lEmpordans a on anaven a buscar menjar algunes vegades.


Pallerols era per tant un nucli important de concentraci de fugitius.

Les cases de Pallerols estaven relacionades amb les de Peramola: Cal Mateu, Cal Tonillo, la Mora, Torrent, Juncs.
En el cas de lexpedici del novembre de 1937, el primer contacte lestabliren a Barcelona amb en Mateu Mollev Roca, de Cal Mateu de Peramola. En arribar a Peramola connectaren amb els de Cal Tonillo i finalment el contacte ms important foren els de Juncs, en Josep Boix Betriu i la Maria Oste Argerich. Normalment els de Juncs operaven amb en Josep Ramonet Espar, de Ca lArmenter dOrgany, que estava casat amb la Concepci Oste Argerich, germana de la mestressa de Juncs. Aquests coneixien a en Josep Cirera que va fer de guia en vries expedicions.

Ms cap al nord, altres famlies que ajudaven a passar gent eren els de Fenollet, que eren parents den Josep Cirera. Tamb eren guies els del poble dAres i els de Barid. Ms endavant trobem una gran quantitat de guies al poble de la Parrquia dHort i les cases que hi ha ms a prop de la frontera andorrana.

En aquest apartat anirem informant sobre els guies daquesta expedici de 1937 i altres expedicions similars.

   
   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612