Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Inauguració del Camí Saludable dels Drets Humans
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Inauguració del Camí Saludable dels Drets Humans  Jornadas i Estudis    

Una xarxa de camins de llibertat a Andorra

   

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (2)

imagen1
     
Durant la inauguració del Camí Saludable dels Drets Humans. D'esquerra a dreta: el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany; la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó; y el representant de la OMS, Tamás Evetovits      

El dia 3 de juliol va tenir lloc a Sant Julià de Lòria (Andorra) la inauguració del Camí Saludable dels Drets Humans amb la presència del cap de Govern, Antoni Martí; del representant del Copríncep Episcopal, Josep Maria Mauri; del ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany; del representant de l'Organització Mundial de la Salut, Tamás Evetovits; i dels  cònsols de les set parròquies, entre d'altres autoritats i personalitats.

El camí és un projecte transversal que s'ha fet realitat gràcies al treball conjunt del Govern i dels Comuns, amb l'objectiu de crear un itinerari per a promoure la pràctica regular d'activitat física, i en el qual conflueix la promoció dels drets humans, dels hàbits de vida saludables, de l'entorn natural i del patrimoni cultural.

El camí té un recorregut d'uns 30 quilòmetres i transcorre de Sud a Nord sortint del Pont de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria, i arribant al refugi de Sorteny, a la parròquia d'Ordino. Els 30 quilòmetres del camí coincideixen amb els 30 drets humans que recull la Declaració Universal dels Drets humans de les Nacions Unides.

El Camí dels Drets Humans té el seu inici on acaba el Camí d'Andorra, que promou l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra que ha estat representada pel seu vicepresident, Jordi Piferrer, per invitació personal a l'acte d'inauguració.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
De dreta a esquerra, el cap de Govern, Antoni Martí; el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany; el representant del Copríncep Episcopal, Josep Maria Mauri i el representant de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, Jordi Piferrer.
 - De dreta a esquerra, el cap de Govern, Antoni Martí; el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany; el representant del Copríncep Episcopal, Josep Maria Mauri i el representant de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, Jordi Piferrer.
   
   
     
El representant del Camí de Pallerols a Andorra, davant d’un panel del Camí Saludable dels Drets Humans, en un tram del camí
 - El representant del Camí de Pallerols a Andorra, davant d’un panel del Camí Saludable dels Drets Humans, en un tram del camí
   
   
     
Esquema del recorregut del Camí Saludable dels Drets Humans
 - Esquema del recorregut del Camí Saludable dels Drets Humans
   
   
     
Principals Camins de Llibertat dins Andorra que uneixen les 7 parròquies andorranes: El Camí d’Andorra que entra pel Mas d’Alins (de color verd clar), el Camí Saludable dels Drets Humans (de color lila), el camí del Port de Siguer (de color vermell), el camí del Port d’Incles (de color verd més fosc) i el camí de la Rabassa (de color groc)
 - Principals Camins de Llibertat dins Andorra que uneixen les 7 parròquies andorranes: El Camí d’Andorra que entra pel Mas d’Alins (de color verd clar), el Camí Saludable dels Drets Humans (de color lila), el camí del Port de Siguer (de color vermell), el camí del Port d’Incles (de color verd més fosc) i el camí de la Rabassa (de color groc)
   
   
     

El ministre de Salut, Carles Àlvarez, ha dit en la seva intervenció que el Camí Saludable dels Drets Humans és una iniciativa andorrana, que neix amb la voluntat de ser exportada. En aquest sentit, ha avançat que al setembre del 2018 Andorra proposarà a la 68a reunió del comitè regional de l'OMS, crear una xarxa internacional de camins saludables dels drets humans. Amb aquest Camí es posa en valor i uneix els elements més genuïns de la identitat andorrana: ser terra de camins,  d'acollida, de respecte als drets i llibertats més fonamentals, i també un referent en qualitat de vida, en benestar i en salut, valors que des de la nostra Associació sempre hem defensat i promocionat.

Més endavant, es tracta de perllongar el camí des del Refugi de Sorteny fins al poble de Siguer (França) passant pel Port de Siguer; un camí històric d'expedicions d'evasió transitat per molts jueus i altres persones perseguides durant l'ocupació nazi del sud de França durant la segona Guerra Mundial.

També es recuperaran els passos del Port d'Incles i de la Rabassa, constituint una xarxa de camins d'evasió i de defensa dels drets humans, el primer dels quals és el del respecte a la llibertat.

Aquesta xarxa de camins de llibertat queda reflectida en el plànol que s'adjunta.

Podeu trobar més informació aquí i en aquest vídeo.
   

 2 Comentaris
   
  Autor octavi quintana morell | 23/07/2017
   Comentari Es una volta circular? Es pot fer fer en un dia?
   
  Autor Joaquim | 09/07/2017
   Comentari Molt bona iniciativa. Enhorabona!
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Sant Julià de Lòria, 3 de juliol de 2017
©2017. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612