Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Centenari de Josep Cirera
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Centenari de Josep Cirera  Història    
Un guía honrat i bon professional    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (10)

imagen1
     
Josep Cirera a Barcelona, l'any 2005      

 

El passat 17 de març va fer 100 anys del naixement de Josep Cirera, el guia de l'expedició en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà de Balaguer en el seu camí d'evasió cap a Andorra.

El Josep Cirera va néixer a Cal Querol, de Sallent de Montanissell, el dia 17 de març de 1914.

El seu pare Ramon Cirera i Llach era de Cal Mestre de Bóixols i la seva mare Maria Fàbrega i Sin era la pubilla de Cal Querol de Sallent de Montanissell. Van tenir sis fills, a més d'un d'adoptat. Els sis fills foren: Teresa (nascuda el 1908), Carme (1912), Josep (1914), Rosario (1918), Ramon (1920) i Rossendo (1924). Adoptaren al Martí quan tenia 3 anys, no gaire abans que nasqués en Josep; havia nascut l'any 1910, i ha estat considerat sempre com un més de la família.

L'any 1916 la família es traslladà a Carreu, un veïnat prop de Prats, més enllà de Montanissell en direcció a la Pobla de Segur. L'any 1926 se'n van a Cal Trullar d'Asnurri, a la Vall de Sant Joan Fumat, prop d'Andorra, i s'hi estigueren dos anys. Els amos de Cal Trullar eren els Cervós. El 1928 els Cirera es van establir al Vilar de Cabó, prop d'Organyà. Al 1933 se n'anaren de masovers a Cal Roger, sobre Bellestar i s'hi van estar fins l'any 1944, que es traslladaren a la Borda del Riu, en la confluència entre els rius de Castellbò i d'Aravell, i allà es quedaren fins l'any 1949. Era una família amb fama de bons treballadors i per això canviaven tan sovint de casa, perquè els oferien terres més grans i millors.

Tot plegat li va donar un profund coneixement de les terres de l'Alt Urgell i els passos de frontera cap a Andorra.

En esclatar la guerra de 1936, el Josep Cirera vivia a Cal Roger i des d'allí començà a passar gent cap Andorra. El primer que va passar fou el fill de Cal Marquès, de la Seu d'Urgell. Un dia es presentà a Cal Roger demanant que el passessin a Andorra. La família va decidir que l'acompanyés en Josep perquè coneixia molt bé el terreny.

Al 1937, passant gent d'Organyà, va està a punt de morir tirotejat pels milicians al congost dels Tres Ponts.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Josep Cirera a l'any 2004
 - Josep Cirera a l'any 2004
   
   
     

 

Després d'altres experiències perilloses per la frontera, finalment el 27 de novembre de 1937 va baixar d'Andorra a Juncàs cridat pel seu amic Josep Ramonet, de Ca l'Armenter d'Organyà, perquè passés un grup des de Juncàs fins a Andorra. Cap a les 5 de la tarda del dia 28 es presentà a l'Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, acompanyat pel Josep Boix de Juncàs. Allí va agafar als 23 components de l'expedició en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà, per conduir-los amb ma ferma i segura fins a Andorra, on entraren la matinada del 2 de desembre de 1937.

Al llarg de més de 8 anys vam tenir ocasió de tenir moltes converses amb ell i així hem pogut conèixer detalls inèdits de l'expedició de sant Josepmaria i de les altres expedicions d'evasió que ell va guiar. Tot plegat està àmpliament recollit en el llibre El pas dels Pirineus, de Jordi Piferrer, editorial Pagès, Lleida 2012. Acaba de sortir l'edició en castellà amb el títol Entre la noche y la esperanza, editorial Milenio, Lleida 2014.

Va morir a l'Hospital del Sagrat Cor, de Barcelona, el 5 d'octubre de 2010 a dos quarts de set de la tarda. Recordem que l'endemà -el 6 d'octubre- era l'aniversari de la canonització de sant Josepmaria, que tingué lloc a Roma el 6 d'octubre de 2002.

Ben segur que el seu amic sant Josepmaria va intercedir per ell -en el pas transcendental de la frontera de la vida- i el dia 6 ja es van poder reunir dalt del cel tota la colla que van passar la frontera andorrana sota el ferm guiatge d'en Josep Cirera.

Us demanem un record especial pel nostre amic Josep Cirera, que tant ens ha ajudat en el descobriment del Camí d'Andorra.
   

 10 Comentaris
   
  Autor Jordi | 05/05/2014
   Comentari Certament, com diu la Pilar Cirera, El Josep un home valent i generós!
Pilar, pots donar-nos la teva adreça d'Andorra i mail a través de l'apartat "Fes-te Amic", d'aquesta web?
Gràcies!
   
  Autor pilar cirera | 23/04/2014
   Comentari graçies per recordar el meu tiet josep cirera un home valent i generos..jo visc andorra
   
  Autor pilar cirera | 23/04/2014
   Comentari graçies per recordar el meu tiet en aquet seu centenari el josep cirera ens va estimar i el barem estimar ......jo visc andorra.....
   
  Autor Màrius Clavell (santiago de Compostela) | 14/04/2014
   Comentari tinc que rellegir El pas dels Pirineus i assebentar-me més d'en Josep: el confònc amb altres personatjes...
   
  Autor PERE BONET  | 10/04/2014
   Comentari UN HOMENATGE BEN MERESCUT.
   
  Autor JOSE LUIS FERNANDEZ | 09/04/2014
   Comentari Josep encontró en el camino de su vida a San Josemaria y como tantos que trato San Josemaria , no quedo indiferente .
Descanse en paz
   
  Autor Arantxa | 09/04/2014
   Comentari Como muchos, tenemos una deuda de gratitud con Cirera, por supuesto que rezare una vez más por él.
   
  Autor mercedes | 09/04/2014
   Comentari sin duda. rezaré para él.
saludos.
mercedes
   
  Autor Garca | 09/04/2014
   Comentari Sin duda, un hombre recio, valiente y generoso.
Gracias por enviarme esta breve semblanza de Josep; me ha gustado mucho y me sirve de ejemplo, no solo él, si no también sus Padres.
   
  Autor Xavier Cañada | 09/04/2014
   Comentari Tot i que ja havia llegit aquesta breu biografia en el llibre "El pas dels Pirineus", m'ha encantat tornar-la a llegir. Mil gràcies!
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Andorra la Vella, 10 de març de 2014
©2014. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612