Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Mort d’en Jaume Ramoneda i Bach, de Cal Guillot de Coll de Nargó
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Mort d’en Jaume Ramoneda i Bach, de Cal Guillot de Coll de Nargó  Socis    

El passat dia 8 de novembre de 2007 va morir en Jaume Ramoneda i Bach, de Cal Guillot de Coll de Nargó. Havia nascut al mateix Coll de Nargó el dia 12 d'agost de 1924. Al morir, tenia per tant 83 anys.

   

inserir comentarisinserir comentaris

imagen1
     
En Jaume Ramoneda és al mig de la fotografia. A la seva dreta hi ha el seu germà, en Pere, i a la seva esquerra en Jordi Piferrer.      

En Jaume fou nomenat Soci Col•laborador de l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, el dia 26 de setembre de 2005. La seva col•laboració va ser molt valuosa per a definir el camí de baixada des de la casa d'Aubenç fins al riu de Sallent. Juntament amb el seu germà, en Pere, ens va indicar amb precisió aquest camí de baixada. Fou en Pere qui ens acompanyà en el descobriment del camí ja que en Jaume, pel seu estat de salut, ja no estava en condicions de fer desplaçaments llargs amb cotxe tot terreny.

Inicialment, la baixada de l'Aubenç la fèiem seguint la pista de terra construïda ara fa uns 50 anys i que facilita l'accés al cim de l'Aubenç. Aquest camí és molt pesat fer-lo a peu ja que dona moltes voltes. Investigant per la zona vam conèixer als germans Jaume i Pere Ramoneda que ens indicaren els camins antics per on es comunicava la Casa d'Aubenç amb les Masies de Nargó, tal com va fer l'expedició de l'any 1937.

Aquests camins són molt interessants perquè segueixen les traces d'extracció de troncs pel mig del bosc a la cara nord de l'Aubenç, que els dos germans de Cal Guillot havien fet moltes vegades quan eren joves. Gràcies a ells l'hem recuperat i constitueix un testimoni dels treballs que es feien a l'antigor en aquesta zona i un nexe d'unió amb els nostres avantpassats.

En Jaume tenia una gran memòria i en aquest sentit era com un llibre viu. Molts historiadors actuals del nostre país acudien freqüentment a ell per llurs investigacions. A l'enterrament hi assistiren dos d'aquests historiadors: en Josep Espunyes, de Cal Vilaro de Peramola i en Marcel Fité, de Coll de Nargó.

Potser la característica més destacada d'en Jaume era que havia estat un home molt treballador, noble, sincer, senzill, afable, desprès de sí mateix, generós. Recordàvem en el cementiri que abans d'existir els bombers, si hi havia foc, els primers que sortien voluntaris eren en Jaume i en Pere Ramoneda. I així en moltes altres coses, en servei dels altres, que mostraven la seva generositat.

A les onze del matí del dissabte dia 10 fou la missa funeral. L'església de Coll de Nargó estava plena de gom a gom. Molta gent del poble i de fora hi volgueren assistir per pregar per en Jaume. Més tard, al cementiri l'acompanyàrem per donar-li l'últim adéu a la terra. Pròximament informarem de la Missa que des de l'Associació oferirem per ell.

Preguem per la seva ànima i li agraïm la seva col•laboració inestimable al correcte traçat del Camí d'Andorra.

   
     
 
   
   

   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Barcelona, 12 de Novembre de 2007
©2007. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612