Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Agenda > Caminada del dia 13 de febrer 2010
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
13 de febrer de 2010
Caminada del dia 13 de febrer 2010  Caminades - Ruta 4Història
   
Pujarem a Ares i Baridà    

imagen1
   
Secció de la Caminada del dia 13 de febrer de 2010    

 

Amb motiu de la Caminada del dia 13 de febrer, transcrivim a continuació algunes notícies del poble d'Ares

Actualment el poble d'Ares està deshabitat i moltes de les seves cases estan enrunades. L'any 1937 hi havia quatre cases: Cal Nadal, Cal Duric, Cal Rei i Cal Fiter, amb els seus corresponents corrals pel bestiar i els pallers. Hi havia, a més, l'església i la rectoria. L'any 1937, a Cal Fiter hi vivien els Bullich i en deien Ca l'Esparrica. Des del 1711, una branca dels Fiter vivien a Cal Marquès de la Seu d'Urgell. L'hereu, en Manel Fiter, va passar a Andorra el dia 21 de juliol de 1936, acompanyat precisament pel Josep Cirera.

El gener de 2007 vaig poder parlar amb en Paco Bullich i Bentanachs, que l'any 1937 vivia a Cal Fiter. Havia nascut allà l'11 de novembre de 1917, fill dels masovers d'aquella casa. Els Bullich venien de la Guàrdia d'Ares. El pare del Paco es deia Albert Bullich Llach i la mare Maria Bentanachs Oliva, i era germana de l'amo del Baridà, Francesc Bentanachs Oliva. A Cal Baridà també es dedicaven a passar gent cap a Andorra.

Cal Fiter és la casa més gran del poble. Té uns corrals i paller al davant mateix de la casa, cap a ponent, que són els primers edificis que es troben venint de la Vall de Cabó i, per tant, els primers que trobaven les expedicions que venien d'allà.

En Paco Bullich recorda perfectament que l'any 1937 tot sovint passaven fugitius per davant de casa seva. La majoria, quan arribaven a Ares, descansaven al corral que hi ha al davant de la casa, fatigats per la forta pujada des de la Vall de Cabó, i alguns fins i tot menjaven quelcom. Recorda que en una ocasió eren més de trenta a dinar i que varen dividir-se entre les altres cases del poble. Tenien corders, gallines, etc. Per aquella zona s'hi feien unes patates molt bones, com també ens ho ha recordat en Josep Cirera.

Al mes de setembre de 1937, Paco va ser cridat a files i des de llavors, i fins que s'acabà la guerra, passava gairebé tot el dia amagat pels boscos d'Ares. Recorda que passava molta gent, i parla especialment d'un guia, el Bitllà de les Anoves, molt conegut per la seva professionalitat i honradesa.

 

Per acabar, citarem alguns testimonis de fugitius que passaren per Ares:

Francisco Botella recorda a l'any1975:

Nos condujeron a una edificación baja, pequeña; dentro había restos de paja y de pienso. Era un depósito de alimentos para el ganado. Antonio había ido a ver si podíamos ocuparla, cuando nos dejó sin explicación alguna y como siempre, luego daba luz verde para que pudiéramos seguir sus planes: ahora se trataba de descansar un rato. Creo que sería una hora la que tuvimos de alivio, tumbados y con buena tempe­ratura. Luego a continuar.

I Antoni Dalmases, a l'any 1937:

En la cima hay una casa, donde hemos de reco­ger a un muchacho y, mientras le esperamos, entramos en la cuadra. Allí, sobre la paja y entre los animales dormidos, comemos un poco.

Dels documents històrics que hem pogut consultar, deduïm que els components de l'expedició de novembre de 1937 van descansar al primer corral que es troba a l'entrar al poble d'Ares, que correspon a la casa de Cal Fiter.

   
     

   


Ares, 13 de febrer de 2010
© 2010. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612