Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Blog del Caminant > Cal Fiter, d'Ares
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
Blog del Caminant    
 

Jordi Piferrer

A través d’aquest Blog, tots els caminants podran intercanviar les seves experiències i exposar els seus criteris i suggeriments sobre aspectes relacionats amb el Camí de Pallerols a Andorra.

Coordinarà el Blog: Jordi Piferrer *


Tots els relats, es visualitzen per ordre Cronològic .

També es poden veure segons els apartats:
Caminades , Expedicions d'evasió , Expedició de 1937 , Cultura, festes i tradicions .


 
13 de febrer de 2010
Cal Fiter, d'Ares   

 

En motiu de la propera Caminada que farem el dia 13 de febrer a Ares i Baridà, l'Amadeu Rocamora, que sovint ens acompanya a caminar, ens envia, a petició nostra, una llegenda sobre la casa de Cal Fiter, del poble d'Ares, que intenta explicar el per què Cal Fiter fou una casa tan rica i important. Diu així:

 

Resulta que un dia d'estiu cap al tard, es presentaren a cal Fiter d'Ares uns senyors forasters i els demanaren allotjament. Els de cal Fiter els oferiren un bon sopar i els millors llits de la casa. Els misteriosos forasters no desvetllaren l'objectiu de la seva visita a aquell racó de món que era, i encara continua sent, Ares. Durant el sopar, però, preguntaren pel camí que havien de seguir per anar fins a la tartera de la Moixella, s'ho feren explicar per diversos membres de la família i posaren un gran interès en els detalls de les explicacions.

 

Un cop els visitants foren al llit, els Fiter es reuniren en consell de família. S'havien de fer moltes preguntes i havien de decidir que calia fer. Què feien uns senyors tan elegants a Ares?, Per quin motiu no els donaven cap explicació satisfactòria de la seva visita?, A què venia tan interès per saber com s'anava a la tartera de la Moixella?. Al cap i a la fi només hi havia que rocs. O potser no?. En tot cas ells ho esbrinarien.

 

Dit i fet l'endemà els homes de la família es llevaren quan encara era fosc i proveïts de tota mena d'eines es dirigiren a la Moixella. Tot just començava a clarejar que ja estaven en plena feina, remenant rocs i més rocs. Mentrestant els forasters dormien sense sospitar res. Quan els visitants es despertaren, el sol ja era ben alt, les dones de cal Fiter els havien preparat un suculent esmorzar, s'assegueren a taula i en gaudiren. Encara estaven menjant quan arribaren els homes de la casa. Segons explicaren als seus hostes havien sortit de bon matí a treballar en uns camps que calia espedregar i ara cansats i satisfets tornaven per esmorzar, refrescar-se i reemprendre el treball més tard.

 

Ben tips i reposats, els forasters pagaren l'estada, demanaren unes darreres indicacions per anar a la tartera de la Moixella i partiren prest. A partir d'aquell dia a cal Fiter les coses anaren d'una altra manera. Dels senyors que hi havien fet estada mai més en van saber res. Si van anar a la Moixella a cercar alguna cosa és segur que no la van trobar, des d'aquell matí, el tresor de la Moixella el tenien ben guardat a cal Fiter.

 

Nota de l'Amadeu Rocamora

Cal Fiter d'Ares, va ser una de les famílies més destacades de l'Alt Urgell. El segle XVIII ja vivien a Organyà, a Cal Fiter actual ca l'Ermenter, i més tard es traslladaren a la Seu d'Urgell. Un famós descendent del matrimoni Fiter d'Ares i Rossell d'Andorra, fou Antoni Fiter i Rosell (1706-1748), que va ser Veguer Episcopal a Andorra durant més de 10 anys i autor del Manual Digest, el primer compendi d'història d'Andorra, dels seus usos i costums i de les seves lleis, i al mateix temps un llibre de consells pel futur govern del país, aprofitant les experiències del passat.

 

 

 

inserir comentarisinserir comentaris
   
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible

 
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.
   
     
  Comentari
   
   Autor M. Pilar | 
   Comentari Molt interessant la narració de l'Amadeu!

Però no hi podrem ser per motius familiars...

Una bona excursió a tots!
   
 
     
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612