Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Blog del Caminant > Els voluntaris
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
Blog del Caminant    
 

Jordi Piferrer

A través d’aquest Blog, tots els caminants podran intercanviar les seves experiències i exposar els seus criteris i suggeriments sobre aspectes relacionats amb el Camí de Pallerols a Andorra.

Coordinarà el Blog: Jordi Piferrer *


Tots els relats, es visualitzen per ordre Cronològic .

També es poden veure segons els apartats:
Caminades , Expedicions d'evasió , Expedició de 1937 , Cultura, festes i tradicions .


 
17 de febrer de 2008
Els voluntaris   

           

            Volem fer avui algunes reflexions sobre els molts voluntaris que han participat generosament, dedicant moltes hores i molt d'esforç, en el traçat i recuperació del Camí d'Andorra. Si entreu a l'apartat Col·laboradors - Voluntaris hi trobareu més informació.

 

            Recordo els primers dies, ara fa cinc anys, que anàrem a descobrir els camins, d'acord amb les indicacions dels Documents dels expedicionaris de l'any 1937. Quantes suors i quanta sang, no sang metafòrica sinó real, ja que els camins estaven totalment tapats pels esbarzers. Sort en tinguérem de la gent del territori: en Pere Sala i en Domingo Inglavaga a la zona de Pallerols, en Remigi Vila a la zona del Corb, els de Juncàs en el seu territori del Barranc de la Ribalera, en Jordi Pasques a la canal de la Jaça, els de Cal Guillot de Coll de Nargó per la baixada de l'Aubenç i la pujada per Comalavall, els de Fenollet en el seu territori, els de Baridà, els de Cal Pallarès, el Climent Campi en una àmplia zona d'Aravell i la Collada de la Torre, en Francesc Duró per la zona d'Argolell i finalment l'Ernest Navarro per la zona d'Andorra fins a Sant Julià de Lòria.

 

            Acompanyats per la gent del territori férem una primera senyalització i una neteja molt elemental. Després vingué la tasca laboriosa dels voluntaris de netejar a fons els camins i senyalitzar-los bé, amb els colors blau i groc, perquè la gent no es perdés. En total 97 km de neteja i senyalització.

 

            En 4 anys s'ha fet molt. Més de 140 voluntaris han passat per aquests camins: obrers de la construcció que hi han dedicat varis fins de setmana, fusters, paletes, lampistes, . . . i sobretot molta gent jove que hi ha dedicat moltes hores. En especial gent de Lleida, però també de Girona, de Barcelona i d'arreu de Catalunya. També hi han col·laborat nois d'Irlanda, de Filipines, de Bolívia, de Colòmbia, . . . , a través de l'Associació Braval, del barri del Raval de Barcelona. Des d'aquestes pàgines els hi donem les gràcies.

 

            S'han arranjat els camins, s'han reconstruït murs de pedra, s'ha millorat l'església de Pallerols, s'han fet treballs de fusteria, s'han col·locat rètols indicatius, s'han recuperat fonts, . . . Però encara queda molt per fer. A través dels col·legis, les parròquies, els grups d'esplai, . . . i també les famílies hi podeu col·laborar.

 

            Hi ha moltes formes de participació: netejar els camins, refer murs, senyalitzar, confeccionar i col·locar rètols, treballs de administració, fotografia, cine, . . . Volem fer un documental del Camí i busquem actors i experts en cinema. Coneixeu algú?

 

            Tots els que vulgueu participar en aquest apassionant projecte, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

 

            Ens agradaria que, a través d'aquesta mateixa plataforma de lliure expressió, manifestéssiu les vostres opinions i suggeriments, per estendre la difusió, obtenir ajuts de les administracions i en general per a la millora del Camí d'Andorra.

 

inserir comentarisinserir comentaris
   
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible

 
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.
   
     
  Comentari s
   
   Autor Enric Parcerisa | 10/03/2008 18:16:59
   Comentari L'estiu passat vam anar amb una colla d'amics a arreglar els voltants de l'església de Pallerols. Genial!. Va ser una setmana que se'ns va fer curta per tots els participants. La veritat es que l'experiència de treball que ofereix un camp de voluntaris com aquest val la pena.
A més a més, l'estada a Peramola i Can Fenollet serà molt difícil d'oblidar.
Quins dies!!!!
   
   Autor Edu Marzá | 05/03/2008 20:24:14
   Comentari La veritat és que anar de voluntari ha estat una gran experiència. 10 dies espectaculars, movent pedres i terra, netejant portes, construint escales de pedra... i amb un bon grapat de nanos de Barcelona i Sabadell, que van treballar de valent. Ara, després de unss quants mesos, dóna alegria recordar aquells dies.
Animo a tothom que vulgui i pugui col·laborar amb aquesta gran causa, que ho faci sense miraments. Val la pena!
   
 
     
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612